Kalafior z masłem inaczej: przepis na zdrową przekąskę

2021-03-29
Kalafior z masłem - inaczej
Autor: thinkstockphotos.com Alternatywę dla bułki tartej w maślanym sosie stanowią świeże zioła i czosnek
łatwy
20 min
4

Kalafior jest smaczny, wykwintny, niskokaloryczny i dostarcza cennego sulforafanu, zapobiegającego powstawaniu zmian nowotworowych. Tradycyjnie kalafior podajemy polany roztopionym masłem z bułką tartą. Spróbuj, jak smakuje, gdy zamiast bułki dodasz czosnek i zioła.

SKŁADNIKI

  • 1 średni kalafior
  • łyżka masła klarowanego
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżka świeżej bazylii, oregano lub tymianku
  • ćwiartka cytryny
  • sól i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora podziel na różyczki i namocz w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Poczekaj 15 minut.
  • Odsącz kalafiora. Zagotuj w garnku około litra wody i wrzuć różyczki kalafiora. Dodaj odrobinę soli i cukru.
  • Gotuj ok. 4-5 minut, następnie odlej. Wyłóż kalafiora na talerze.
  • Posiekaj drobno dwa ząbki czosnku oraz zioła.
  • W małym garnuszku rozpuść masło klarowane. Gdy jest już płynne, dodaj posiekany czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie dodaj posiekane zioła.
  • Chwilę pozostaw na ogniu, by uwolniły olejki eteryczne.
  • Zdejmij z ognia i polej sosem porcje kalafiora.