Sałatka z migdałami w sosie brzoskwiniowym - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Na liście produktów, które uwrażliwiają zmysły znajdują się między innymi: pomarańcze, pestki dyni, winogrona, orzechy i żółty ser. Każdy z tych produktów znajdziesz w tym przepisie. A wszystko okraszone pysznym sosem brzoskwiniowym. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z migdałami w sosie brzoskwiniowym.
Polecamy także:
Delikatna pierś kurczaka z brzoskwiniami i serem brie
Kalafior z sosem brzoskwiniowym - pyszny dodatek lub samodzielne danie
Marchewki duszone w brzoskwiniowym sosie
Sałatka z kurczaka z miodem i brzoskwiniami
Kuskus z brzoskwiniami i orzechami - prosty przepis
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 sałata lodowa
- 8 pieczarek
- 1 szklanka czerwonych winogron
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- 2 pomarańcze
- ½ szklanki płatków migdałów i pestek dyni
- SOS:
- 1 szklanka jogurtu
- sok z ½ cytryny
- ¼ szklanki soku pomarańczowego
- cynamon
- ¼ szklanki soku brzoskwiniowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki sosu zmiksuj, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Sałatę umyj, osusz w wirówce albo na papierowym ręczniku, porwij liście na drobniejsze kawałki – kilka ładniejszych liści pozostaw do dekoracji.
- Pieczarki (tylko kapelusze) pokrój w cienkie plasterki, a potem każdy na 2-3 części.
- Winogrona umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki.
- Pomarańcze pokrój w poprzeczne plastry, a potem każdy plaster na 4-6 części.
- Wymieszaj sałatę z pozostałymi składnikami sałatki ( z wyjątkiem płatków migdałów i pestek dyni).
- Posyp sałatkę migdałami i pestkami dyni. Sos podawaj w oddzielnym naczyniu.