Brzoskwinie w alkoholu - wykwintny dodatek do deserów

2021-03-29
Brzoskwinie w alkoholu - wykwintny dodatek do deserów
Autor: thinkstockphotos.com Brzoskwinie - doskonały składnik różnych deserów.
łatwy
30 min
4

Brzoskwinie w alkoholu to doskonały deser, który sprawdzi się zarówno podczas uroczystych obiadów jak i rodzinnych przyjęć. Sprawdź, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 20 dkg wiśni
  • 1 kg cukru
  • wiśniówka lub brandy - 0,5 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wypestkować.
  • Z 2 szklanek wody i kilograma cukru zagotować syrop.
  • Obgotować w nim brzoskwinie przez 5 min.
  • Wyjąć owoce z syropu, który należy wymieszać z alkoholem.
  • We wgłębienia po pestce włożyć wiśnie, ułożyć tak nadziane brzoskwinie w płaskim, szczelnie zamykanym naczyniu, zalać syropem z alkoholem i odstawić na 2 tygodnie.