Brzoskwinie w alkoholu - wykwintny dodatek do deserów
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Brzoskwinie w alkoholu to doskonały deser, który sprawdzi się zarówno podczas uroczystych obiadów jak i rodzinnych przyjęć. Sprawdź, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg brzoskwiń
- 20 dkg wiśni
- 1 kg cukru
- wiśniówka lub brandy - 0,5 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wypestkować.
- Z 2 szklanek wody i kilograma cukru zagotować syrop.
- Obgotować w nim brzoskwinie przez 5 min.
- Wyjąć owoce z syropu, który należy wymieszać z alkoholem.
- We wgłębienia po pestce włożyć wiśnie, ułożyć tak nadziane brzoskwinie w płaskim, szczelnie zamykanym naczyniu, zalać syropem z alkoholem i odstawić na 2 tygodnie.