Właściwości brzoskwiń: dlaczego warto jeść brzoskwinie i robić z nich przetwory na zimę?

Właściwości brzoskwiń: dlaczego warto jeść brzoskwinie i robić z nich przetwory na zimę?

Autor Zdjęcia: photos.com

Rozkoszne w smaku brzoskwinie mają mnóstwo wartości odżywczych

Brzoskwinie chronią przed anemią, pomagają na zaparcia. Są dobre dla osób z wysokim poziomem cholesterolu. To też bardzo wskazany owoc dla dzieci, osób starszych, chorych, cukrzyków, odchudzających się i kobiet. Dowiedz się wszystkiego o właściwościach zdrowotnych brzoskwiń!

Na co pomagają brzoskwinie?

Brzoskwinie są dobre na niemal wszystko. Chronią przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek. Są więc polecane kobietom w ciąży oraz wegetarianom.

Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, co jest ważne dla chorych na reumatyzm i nerki.

Nie zawierają tłuszczu i sodu, więc warto je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.

Brzoskwinie mają właściwości tonizujące i odświeżające, dzięki czemu zmęczona skóra staje się jędrna i rześka. Te owoce zawierają ponadto cenny beta-karoten.

Witaminy z grupy B, których też sporo jest w brzoskwiniach, działają kojąco i relaksująco, także po ciężkim dniu brzoskwinia jest jak najbardziej wskazana. Niacytyna obecna w owocu zapewnia bowiem produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia! Niedobory niacytyny powodują apatię, ogólne znużenie i nerwowość.

Z kolei sole mineralne są bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególnie latem, gdy tracimy je, nadmiernie się pocąc.

Przy jakich chorobach warto jeść brzoskwinie?

Owoce brzoskwiń, z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, stosowane są przy chorobach reumatycznych oraz schorzeniach układu moczowego.

Pobudzają żołądek do wydzielania soku trawiennego, co aktywuje procesy trawienne.

W swoim miąższu i pestce brzoskwinia zawiera bor, czyli pierwiastek odpowiedzialny za produkcję estrogenu i chroniący przed osteoporozą.

Ostatnie badania dowodzą, że w owocach istnieje dodatkowy czynnik wspomagający walkę z kancerogenami. Brzoskwinie mogą także hamować rozwój nowotworu w obrębie jamy ustnej - zawarty w nich beta-karoten stanowi blokadę dla rozwoju komórek nowotworowych, chroni błony śluzowe, wzmacnia naturalną ochronę skóry przed promieniowaniem słonecznym, rewitalizuje skórę i odświeża jej koloryt.

Brzoskwinie dobre są też dla osób odchudzających się. Soczysty owoc zawiera w sobie duże ilości błonnika, a 100 g brzoskwini to jedynie ok. 40 kcal.