Kuskus z brzoskwiniami i orzechami - prosty przepis

Mirosława Kopoczek
ciekawe_przepisy_na_kuskus_co.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kasza kuskus świetnie nadaje się na dietetyczne sałatki
łatwy
30 min
4

Kuskus to rodzaj kaszy charakterystyczny dla kuchni arabskiej. Można zjadać go z mięsem, rybą lub z owocami czy orzechami. Tym razem proponujemy kuskus z brzoskwiniami i orzechami - uniwersalne danie, które można jeść samodzielnie lub jako dodatek np. do pieczonego kurczaka. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można je również jadać na zimno jako sałatkę.

Polecamy też:

Kalafior z sosem brzoskwiniowym - pyszny dodatek lub samodzielne danie

Marchewki duszone w brzoskwiniowym sosie

Sałatka z kurczaka z miodem i brzoskwiniami

Sałatka z migdałami w sosie brzoskwiniowym

Ciasto jajko sadzone - przepis na efektowny sernik z brzoskwiniami

SKŁADNIKI

  • 2 brzoskwinie
  • ¼ szklanki siekanych orzechów (włoskich lub laskowych)
  • 1 i ¼ szklanki wywaru z jarzyn
  • ¼ szklanki siekanej cebuli
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 160 g kuskusu
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brzoskwinie przekrój na pół, wyjmij pestki. Ułóż na blaszce wysmarowanej lekko tłuszczem i piecz w piekarniku przez 3-4 minuty, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na patelni teflonowej, bez użycia tłuszczu, podpraż orzechy – nie dłużej niż 5 minut, tyle wystarczy, by się przyrumieniły.
  • Następnie przełóż je do średniego rondla i dodaj brzoskwinie, wywar, cebulę, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, przykryj i odstaw na 5 minut. Dodaj natkę, wymieszaj.
  • Przygotuj kuskus według wskazówek na opakowaniu.
  • Podawaj kuskus na gorąco z masą brzoskwiniowo-orzechową.
  • Potrawę można podać jako dodatek do pieczonego kurczaka.
Mirosława Kopoczek