Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Konfitury z brzoskwiń są wyśmienitym dodatkiem zarówno do pieczywa, słodkich deserów jak i wytrawnych mięs. Sprawdź, jak zrobić konfiturę brzoskwiniową z limonką i cynamonem.
SKŁADNIKI
- 2 kg brzoskwiń
- 80 dag drobnego cukru
- 2 limonki
- laska cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brzoskwinie umyć, blanszować, obrać ze skórki, wypestkować.
- Miąższ pokroić w grubą kostkę.
- Do garnka włożyć pokrojone owoce, zasypać cukrem, podlać wodą.
- Gotować na małym ogniu przez 25 minut, aż owoce zmiękną.
- Odstawić na noc.
- Limonkę sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry.
- Dodać do zimnych brzoskwiń. Wymieszać i postawić garnek na małym ogniu.
- Do gotującej się konfitury dodać starty cynamon.
- Gotować przez 10 minut.
- Gorącą konfiturę brzoskwiniową z cynamonem przełożyć do wyparzonych słoików.
- Pasteryzować przez 3 minuty.