Letnia Pavlova z brzoskwiniami

Letnia Pavlova z brzoskwiniami
Autor: thinkstockphotos.com Lekki, smaczny i piękny, czyli deser Pavlova to idealne zakończenie letniego przyjęcia.
średni
30 min
4

Słynny deser Pavlova ma wiele odmian. Wykwintna wersja z brzoskwiniami i bitą śmietaną na orzechowej bezie, obsypana jadalnymi kwiatami lawendy, będzie nie tylko pięknie się prezentowała, ale również wybornie smakowała.

SKŁADNIKI

  • 3 duże białka szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 50 g obranych migdałów, posiekanych i uprażonych na suchej patelni
  • 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2-3 dojrzałe brzoskwinie lub nektaryny
  • kwiaty lawendy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cukier dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny i ubić. Wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, orzechy włoskie i migdały, delikatnie wymieszać.

    Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, na kształt koła o średnicy około 20-23 cm (podczas pieczenia średnica bezy się powiększy).

    Piec w temperaturze 180ºC przez 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 140ºC i piec jeszcze około 1 godzinę, ewentualnie przedłużyć pieczenie o 5-8 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku.

    Śmietanę ubić z ekstraktem wanilii. Krem wyłożyć na bezę. Na wierzchu ułożyć obrane i pocięte na cienkie półksiężyce brzoskwinie. Posypać kwiatami.