Letnia Pavlova z brzoskwiniami
Słynny deser Pavlova ma wiele odmian. Wykwintna wersja z brzoskwiniami i bitą śmietaną na orzechowej bezie, obsypana jadalnymi kwiatami lawendy, będzie nie tylko pięknie się prezentowała, ale również wybornie smakowała.
SKŁADNIKI
- 3 duże białka szczypta soli
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 50 g obranych migdałów, posiekanych i uprażonych na suchej patelni
- 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- kilka kropel ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2-3 dojrzałe brzoskwinie lub nektaryny
- kwiaty lawendy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cukier dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny i ubić. Wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, orzechy włoskie i migdały, delikatnie wymieszać.
Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, na kształt koła o średnicy około 20-23 cm (podczas pieczenia średnica bezy się powiększy).
Piec w temperaturze 180ºC przez 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 140ºC i piec jeszcze około 1 godzinę, ewentualnie przedłużyć pieczenie o 5-8 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku.
Śmietanę ubić z ekstraktem wanilii. Krem wyłożyć na bezę. Na wierzchu ułożyć obrane i pocięte na cienkie półksiężyce brzoskwinie. Posypać kwiatami.