Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami

Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami
Autor: thinkstockphotos.com Peach pie, amerykański placek z kruchego ciasta z nadzieniem brzoskwiniowym smakuje wybornie, a jeszcze lepiej wygląda. 
średni
80 min
4

Peach Pie (czytaj: picz paj) to rodzaj kruchego placka z brzoskwiniowym nadzieniem rodem ze Stanów Zjednoczonych. Do Ameryki ten rodzaj wypieku przywieźli angielscy emigranci. Dzisiaj "pie" z owocowym nadzieniem uchodzi za kultowe ciasto Ameryki. Na Święto Dziękczynienia przygotowuje się Pumpkin Pie, wersję z nadzieniem dyniowym - pozycja obowiązkowa świątecznego stołu. Wbrew pozorom, "pie" nie jest trudny do przygotowania. Wszystko zaczyna się i kończy od dwóch placków kruchego ciasta, jeden na spód, drugi na przykrycie nadzienia. Co włożycie do środka jest tylko kwestią smaku i możliwości. 

O zaletach brzoskwiń, zawartych w nich witaminach, przeczytacie tutaj

Obieranie brzoskwiń można sobie ułatwić, zanurzając owoce na 2 minuty we wrzątku, a potem w lodowatej wodzie. 

SKŁADNIKI

  • Na kruche ciasto na placek brzoskwiniowy:
  •  
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • 5 łyżek lodowatej wody
  • 1 roztrzepane żółtko do posmarowania placka
  •  
  • Na nadzienie do placka brzoskwiniowego:
  •  
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru wanilinowego
  • szczypta cynamonu, tak na czubek łyżeczki
  • 4-5 dużych brzoskwiń

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, wkładamy na 2 godziny do lodówki. 
  • Z wody, cukru, mąki kukurydzianej i soku z cytryny przygotowujemy gęsty kisiel. Dodajemy do niego ekstrakt z wanilii i cynamon. Do kisielu dodajemy brzoskwinie obrane, wypestkowane i pocięte na ósemki. Gotujemy brzoskwinie w kisielu przez 3-5 minut. 
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na dwie porcje. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wykładamy nim dno oraz boki specjalnej formy do ciasta typu Pie albo zwykłej tortownicy. Nadzienie wylewamy do formy wylepionej ciastem. Rozwałkowujemy druga porcję ciasta (1/3) i przykrywamy nim formę. Brzegi ciasta szczelnie zalepiamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st. C. Pieczemy jeszcze przez 35 minut.
  • Podajemy je na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno z bitą śmietaną lub oprószone tylko cukrem pudrem.