Sałatka z kurczaka z miodem i brzoskwiniami

2021-03-29
Sałatka z kurczaka z miodem i brzoskwiniami
Autor: Shutterstock Sałatka z kurczaka  z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie - ciekawe akcenty smakowe zawdzięczamy też dodatkowi miodu
łatwy
50 min
4

Sałatka z kurczaka z miodem i  brzoskwiniami brzmi nieco egzotycznie. Jednak mięso z kurczaka, a także z innego drobiu doskonale komponuje się z owocami - świeżymi, suszonymi, a nawet tymi z puszki. Szczególnie piersi z kurczaka, same neutralne w smaku, fantastycznie zyskują w rozmaitych kompozycjach.

Polecamy też:

Kalafior z sosem brzoskwiniowym - pyszny dodatek lub samodzielne danie

Marchewki duszone w brzoskwiniowym sosie

Kuskus z brzoskwiniami i orzechami - prosty przepis

Sałatka z migdałami w sosie brzoskwiniowym

Delikatna pierś kurczaka z brzoskwiniami i serem brie

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem. Ze sparzonych brzoskwiń zdjąć skórkę. Miąższ pokroić na cząstki. Zimą można je zastąpić brzoskwiniami z puszki - ale w tzw. lekkim syropie, z małą ilością cukru.
  • Mięso pociąć w paski, jabłko w zapałkę, a banan i pieczarki w plasterki. Dodać kapary i wymieszać.
  • Przygotować zalewę z jogurtu, oleju, miodu i przyprawić ją solą i pieprzem.
  • Zalać sałatkę zalewą i przed podaniem wstawić ją na pewien czas do lodówki (ok. 30 minut).