Sałatka z kurczaka z miodem i brzoskwiniami
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Sałatka z kurczaka z miodem i brzoskwiniami brzmi nieco egzotycznie. Jednak mięso z kurczaka, a także z innego drobiu doskonale komponuje się z owocami - świeżymi, suszonymi, a nawet tymi z puszki. Szczególnie piersi z kurczaka, same neutralne w smaku, fantastycznie zyskują w rozmaitych kompozycjach.
Polecamy też:
Kalafior z sosem brzoskwiniowym - pyszny dodatek lub samodzielne danie
Marchewki duszone w brzoskwiniowym sosie
Kuskus z brzoskwiniami i orzechami - prosty przepis
Sałatka z migdałami w sosie brzoskwiniowym
Delikatna pierś kurczaka z brzoskwiniami i serem brie
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem. Ze sparzonych brzoskwiń zdjąć skórkę. Miąższ pokroić na cząstki. Zimą można je zastąpić brzoskwiniami z puszki - ale w tzw. lekkim syropie, z małą ilością cukru.
- Mięso pociąć w paski, jabłko w zapałkę, a banan i pieczarki w plasterki. Dodać kapary i wymieszać.
- Przygotować zalewę z jogurtu, oleju, miodu i przyprawić ją solą i pieprzem.
- Zalać sałatkę zalewą i przed podaniem wstawić ją na pewien czas do lodówki (ok. 30 minut).