Kusząca polędwica wieprzowa w towarzystwie brzoskwiniowego sosu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Aksamitny słodki sos z dojrzałych, pełnych aromatycznego sosu brzoskwiń cudnie zgrywa się delikatną wieprzową polędwicą. Smaki wzajemnie się przenikają i uzupełniają, zupełnie jak para kochanków podczas namiętnej nocy. Idealne danie na walentynkową kolację.
Sos hoisin możesz zastąpić sosem sojowym ciemnym.
Więcej świetnych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"
SKŁADNIKI
- 6 plastrów polędwicy wieprzowej
Sos: - 2 brzoskwinie (mogą być z puszki)
- 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka sosu hoisin
- 1 papryczka chili
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- sól i pieprz
- sos słodko-kwaśny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwicę pokrój na plastry grubości ok. 2 cm. Włóż każdy plaster do woreczka foliowego i ugniataj na płasko tak długo, aż będzie cieńszy o połowę. Mięso przypraw solą i pieprzem i usmaż na oleju z obu stron.
- Brzoskwinie pokrój na kawałki i wymieszaj w rondlu z pozostałymi składnikami sosu. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż brzoskwinie zmiękną, a sos zrobi się gęsty.
- Mięso podawaj z sosem i brązowym ryżem.