Kusząca polędwica wieprzowa w towarzystwie brzoskwiniowego sosu

Wieoprzowina z brzoskwiniami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Aksamitny słodki sos z dojrzałych, pełnych aromatycznego sosu brzoskwiń cudnie zgrywa się delikatną wieprzową polędwicą. Smaki wzajemnie się przenikają i uzupełniają, zupełnie jak para kochanków podczas namiętnej nocy. Idealne danie na walentynkową kolację.

Sos hoisin możesz zastąpić sosem sojowym ciemnym.

Więcej świetnych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

SKŁADNIKI

  • 6 plastrów polędwicy wieprzowej

    Sos:
  • 2 brzoskwinie (mogą być z puszki)
  • 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu hoisin
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • sól i pieprz
  • sos słodko-kwaśny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwicę pokrój na plastry grubości ok. 2 cm. Włóż każdy plaster do woreczka foliowego i ugniataj na płasko tak długo, aż będzie cieńszy o połowę. Mięso przypraw solą i pieprzem i usmaż na oleju z obu stron.
  • Brzoskwinie pokrój na kawałki i wymieszaj w rondlu z pozostałymi składnikami sosu. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż brzoskwinie zmiękną, a sos zrobi się gęsty.
  • Mięso podawaj z sosem i brązowym ryżem.