Brzoskwinie w syropie - doskonały dodatek do deserów

2021-03-29
Brzoskwinie w syropie - doskonały dodatek do deserów
Autor: pixabay.com Brzoskwinie w syropie sprawdzą się jako dodatek do rozmaitych potraw.
łatwy
30 min
4

Brzoskwinie w syropie to doskonały dodatek do ciast, deserów i dań głównych. Swoim słodkim smakiem i apetycznym wyglądem bez wątpienia urozmaicą każdą potrawę, Sprawdź, jak zrobić brzoskwinie w syropie.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 1 cytryna
  • 80 dkg cukru
  • 1 litr wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brzoskwinie umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, przekroić na połowę, wypestkować.
  • Połówki owoców ułożyć w słoikach wypełniając je dokładnie, ale bez uciskania owoców.
  • Wodę z cukrem zagotować.
  • Do tak przygotowanego syropu dodać sok z cytryny.
  • Gdy syrop wystygnie zalać nim brzoskwinie (do połowy słoika, bo podczas pasteryzacji owoce puszczą sok).
  • Słoiki zakręcić i pasteryzować 30 minut.