Brzoskwinie w syropie - doskonały dodatek do deserów
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Brzoskwinie w syropie to doskonały dodatek do ciast, deserów i dań głównych. Swoim słodkim smakiem i apetycznym wyglądem bez wątpienia urozmaicą każdą potrawę, Sprawdź, jak zrobić brzoskwinie w syropie.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg brzoskwiń
- 1 cytryna
- 80 dkg cukru
- 1 litr wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brzoskwinie umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, przekroić na połowę, wypestkować.
- Połówki owoców ułożyć w słoikach wypełniając je dokładnie, ale bez uciskania owoców.
- Wodę z cukrem zagotować.
- Do tak przygotowanego syropu dodać sok z cytryny.
- Gdy syrop wystygnie zalać nim brzoskwinie (do połowy słoika, bo podczas pasteryzacji owoce puszczą sok).
- Słoiki zakręcić i pasteryzować 30 minut.