Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

2021-02-10
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Autor: Shutterstock Kapitalny sernik na rodzinne spotkanie
łatwy
45 min
4

Czy próbowaliście sernika na drożdżowym spodzie? Bardzo przypomina nasz swojski kołacz weselny z nadzieniem twarogowym. Puszyste ciasto, słodki twaróg i kwaskowate i rześkie owoce, a na wierzchu idealna kruszonka - po prostu rozpieszcza zmysły. Przygotowanie jest proste, wystarczy pozwolić działać naturze. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Składniki

Ciasto:

300 g mąki

1/2 kostki drożdży

2 łyżki cukru

120 ml mleka, letniego

1/2 łyżeczki soli

60 g stopionego masła

mąka do podyspania

Kruszonka:

220 g mąki

80 g cukru

150 g masła

A także:

750 g świeżych brzoskwiń, nektaryn lub moreli

3 jajka

500 g chudego twarogu

75 g cukru

1 opakowanie budyni na 500 ml płynu

1–2 łyżki cukru pudru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę przełóż do miski, uformuj kopczyk i rozdrobnij drożdże. Posyp cukrem i dodaj 40 ml ciepłego mleka. Wymieszaj i pozostaw na 20 minut.

Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj pozostałe składniki ciasta i około jednej trzeciej mleka. Za pomocą za pomocą miksera ręcznego z końcówkami hakami zarób gładkie ciasto drożdżowe.

Stopniowo dodaj pozostałe mleko. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę letniego mleka. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu, niech rośnie przez 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Na kruszonkę zagnieć mąkę z cukrem i masłem. Odstaw.

Śliwki umyj, brzoskwinie sparz i obierz ze skóry, przekrój i usuń pestki.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 200°C z grzaniem na górze i na dole.

Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, połóż je na blasze do pieczenia i zawiń na krawędziach. Kilka razy przebij ciasto widelcem.

Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z twarogiem, cukrem i budyniem w proszku. Ubij białka jajek ze szczyptą soli na sztywno.

Wyłóż połowę mieszanki na cieście drożdżowym, ułóż połówki śliwek, posmaruj resztą mieszanki twarogu i posyp kruszonką.

Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor przez 40-45 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki.