Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Czy próbowaliście sernika na drożdżowym spodzie? Bardzo przypomina nasz swojski kołacz weselny z nadzieniem twarogowym. Puszyste ciasto, słodki twaróg i kwaskowate i rześkie owoce, a na wierzchu idealna kruszonka - po prostu rozpieszcza zmysły. Przygotowanie jest proste, wystarczy pozwolić działać naturze.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 300 g mąki
- 1/2 kostki drożdży
- 2 łyżki cukru
- 120 ml mleka, letniego
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g stopionego masła
- mąka do podyspania
- Kruszonka:
- 220 g mąki
- 80 g cukru
- 150 g masła
- A także:
- 750 g świeżych brzoskwiń, nektaryn lub moreli
- 3 jajka
- 500 g chudego twarogu
- 75 g cukru
- 1 opakowanie budyni na 500 ml płynu
- 1–2 łyżki cukru pudru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przełóż do miski, uformuj kopczyk i rozdrobnij drożdże. Posyp cukrem i dodaj 40 ml ciepłego mleka. Wymieszaj i pozostaw na 20 minut.
- Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj pozostałe składniki ciasta i około jednej trzeciej mleka. Za pomocą za pomocą miksera ręcznego z końcówkami hakami zarób gładkie ciasto drożdżowe.
- Stopniowo dodaj pozostałe mleko. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę letniego mleka. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu, niech rośnie przez 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Na kruszonkę zagnieć mąkę z cukrem i masłem. Odstaw.
- Śliwki umyj, brzoskwinie sparz i obierz ze skóry, przekrój i usuń pestki.
- Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 200°C z grzaniem na górze i na dole.
- Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, połóż je na blasze do pieczenia i zawiń na krawędziach. Kilka razy przebij ciasto widelcem.
- Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z twarogiem, cukrem i budyniem w proszku. Ubij białka jajek ze szczyptą soli na sztywno.
- Wyłóż połowę mieszanki na cieście drożdżowym, ułóż połówki śliwek, posmaruj resztą mieszanki twarogu i posyp kruszonką.
- Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor przez 40-45 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki.