Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

2021-03-29
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Autor: Shutterstock Kapitalny sernik na rodzinne spotkanie
łatwy
45 min
4

Czy próbowaliście sernika na drożdżowym spodzie? Bardzo przypomina nasz swojski kołacz weselny z nadzieniem twarogowym. Puszyste ciasto, słodki twaróg i kwaskowate i rześkie owoce, a na wierzchu idealna kruszonka - po prostu rozpieszcza zmysły. Przygotowanie jest proste, wystarczy pozwolić działać naturze. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 120 ml mleka, letniego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g stopionego masła
  • mąka do podyspania
  • Kruszonka:
  • 220 g mąki
  • 80 g cukru
  • 150 g masła
  • A także:
  • 750 g świeżych brzoskwiń, nektaryn lub moreli
  • 3 jajka
  • 500 g chudego twarogu
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie budyni na 500 ml płynu
  • 1–2 łyżki cukru pudru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przełóż do miski, uformuj kopczyk i rozdrobnij drożdże. Posyp cukrem i dodaj 40 ml ciepłego mleka. Wymieszaj i pozostaw na 20 minut.
  • Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj pozostałe składniki ciasta i około jednej trzeciej mleka. Za pomocą za pomocą miksera ręcznego z końcówkami hakami zarób gładkie ciasto drożdżowe.
  • Stopniowo dodaj pozostałe mleko. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę letniego mleka. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu, niech rośnie przez 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • Na kruszonkę zagnieć mąkę z cukrem i masłem. Odstaw.
  • Śliwki umyj, brzoskwinie sparz i obierz ze skóry, przekrój i usuń pestki.
  • Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 200°C z grzaniem na górze i na dole.
  • Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, połóż je na blasze do pieczenia i zawiń na krawędziach. Kilka razy przebij ciasto widelcem.
  • Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z twarogiem, cukrem i budyniem w proszku. Ubij białka jajek ze szczyptą soli na sztywno.
  • Wyłóż połowę mieszanki na cieście drożdżowym, ułóż połówki śliwek, posmaruj resztą mieszanki twarogu i posyp kruszonką.
  • Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor przez 40-45 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki.