Sezonowe

Życie w rytmie przyrody nie tylko pozwala na nowo odkryć z nią związek, lecz także gwarantuje zdrowie i dobrą formę. Dlatego warto na bieżąco śledzić, co nowego pojawia się na straganach. Inna sprawa, że sporo przysmaków - właśnie w sezonie - wyróżnia się o wiele niższą ceną. Ponadto można zrobić z nich pyszne przetwory.

Sezonowe

Ogórki w słodko-kwaśnej zalewie - szybko gotowe do jedzenia!

Lubicie ogórki w orientalnym stylu? Takie słodko - kwaśne? Jeśli tak, to nasz przepis jest dla was. Ogórki szybko są gotowe do jedzenia - jeśli przygotujesz je rano, po południu możesz się nimi cieszyć przy grillu.

Młoda kapusta z boczkiem: proste i pyszne danie

Gdy tylko młoda kapusta pojawi się w sklepach i na targach, warto zrobić z niej użytek. Ugotować z boczkiem i koperkiem! Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami i tradycyjnym schabowym. Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zrazy zawijane z rabarbarem - idealne danie na majowe przyjęcia

Zrazy zawijane to ulubione polskie danie z wołowiny. Nie serwujemy ich na co dzień, gdyż są czasochłonne, ale cenimy to kruche i delikatne mięso przy okazji przyjęć i uroczystości rodzinnych. Przepis na zrazy zawijane jest idealny na majowe przyjęcia. Są równie smakowite, co tradycyjne, a zamiast ogórka zawijamy w mięso - kawałek rabarbaru - równie kwaskowy co korniszon.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron ze szparagami [NAJPROSTSZY PRZEPIS]

Najprostszy przepis na makaron ze szparagami jest najlepszy, gdyż pozwala w pełni cieszyć się smakiem tych wiosennych nowalijek. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią proste dania, bez nadmiaru składników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Właściwości szparagów. Kto powinien je jeść i dlaczego? [WIDEO]

Właściwości zdrowotne szparagów są wychwalane już od renesansu. Zobacz kto powinien, a kto nie powinien jeść szparagów.

Menu na majowe przyjęcie imieninowe - przepisy

W maju imieniny obchodzą m.in. Zofia, Stanisław, Justyna i Maria. Radzimy co podać, żeby było wiosennie, lekko i żeby się nie napracować. Jeśli jest ciepło, można gości przyjąć w ogrodzie lub na tarasie. 

Zupa rybna ze szparagami

Do zupy rybnej ze szparagami możemy dodać 2 lub więcej gatunków ryb, im więcej, tym zupa będzie smaczniejsza. Będą do niej pasowały zarówno białe jak i zielone szparagi, w zależności od upodobania. Zupę podajemy z pokrojoną w kromki bagietką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym i smażone w cieście

Kwiaty cukinii warto zebrać, zanim wykształcą się duże cukinie. Jest to wyjątkowy przysmak, bardzo ceniony we Włoszech, u nas jednak mało dostępny w sklepach. Najpopularniejszym sposobem podania są kwiaty cukinii faszerowane rozmaitymi farszami i smażone w cieście. Tu podajemy przepis na kwiaty cukinii faszerowane mielonym mięsem indyczym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z polnymi bratkami - do czego wykorzystać jadalne kwiaty

Może brzmi to dość egzotycznie, ale bratki doskonale pasują do dań z makaronem, nie tylko kolorystycznie, ale też smakowo. Przepis wart wykorzystania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rabarbar pieczony w winie z orientalną nutą - przepis na deser dla dorosłych

Rabarbar pieczony w winie i miodzie z dodatkiem orientalnych przypraw, podany z lodami waniliowymi to doskonały deser dla dorosłych. Co prawda alkohol z niego odparuje w trakcie pieczenia, ale aromat wina i egzotycznych przypraw pozostanie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Strona 1 z 17