Sezonowe

Życie w rytmie przyrody nie tylko pozwala na nowo odkryć z nią związek, lecz także gwarantuje zdrowie i dobrą formę. Dlatego warto na bieżąco śledzić, co nowego pojawia się na straganach. Inna sprawa, że sporo przysmaków - właśnie w sezonie - wyróżnia się o wiele niższą ceną. Ponadto można zrobić z nich pyszne przetwory.

Sezonowe

Pasta z bobu do chleba - jak zrobić? Łatwy przepis! [WIDEO]

Trwa sezon na bób - to znakomite warzywo jest tak bogate w białko, że może w znacznym stopniu zastąpić mięso. Jak przyrządzić z bobu smaczną pastę do chleba?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Konfitura z truskawek - sprawdzony przepis

Podsuwamy sprawdzony przepis na domową konfiturę truskawkową z wanilią i podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić dżem truskawkowy własnej roboty. Domowa konfitura z truskawek zrobiona według tej receptury będzie lepsza niże ze sklepu!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami: przepis

Kapuśniak  z młodej słodkiej kapusty  to  pyszna wiosenno-letnia zupa. Sycąca, ale nie ciężka, pełna smaków i aromatów świeżych warzyw. Idealna na obiad w letni chłodniejszy dzień. albo na ciepła kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby w sosie pomidorowym: 2 przepisy!

Grzyby w sosie pomidorowym możemy jeść od razu po przyrządzeniu lub przechowywać zamknięte w słoikach. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przystawka. Proponujemy 2 przepisy na pyszne grzyby w sosie pomidorowym!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą: przepis

Pierożki z kapustą i grzybami inaczej - bo zamiast klasycznych grzybów suszonych dodajemy do nich grzyby świeże - podsmażone z cebulką na patelni. Pyszna propozycja na sezon grzybowy!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Zapiekanka ze świeżych grzybów po litewsku: sprawdzony przepis

Świeże grzyby można wykorzystać na wiele sposobów - na przykład przygotowując z nich zapiekankę po litewsku. Ta pyszna potrawa może stać się hitem na naszych stołach. Nieco zapomniana, ze starej książki kucharskiej, zdecydowanie zasługuje na uwagę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Racuchy drożdżowe z wiśniami: przepis

Racuchy z wiśniami to propozycja nie tylko dla łasuchów. Sprawdzają się jako deser, można je podać zarówno na słodkie śniadanie, a także na obiad czy kolację. Wypróbuj nasz przepis na placki z wiśniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Letnia zupa cebulowa z cebuli cukrowej - przepis wegetariański

Zupa cebulowa kojarzy nam się z chłodniejszymi porami roku. Jednak gdy na straganach kusi nas cebula cukrowa, można z niej przygotować delikatniejszy, lżejszy wariant zupy cebulowej - idealnej na letnie chłodniejsze dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nalewka z jagód: przepis na nalewkę jagodową

W sezonie na jagody warto zrobić nalewkę z jagód. Nalewka ma piękny kolor i jagodowy aromat i smak. Ma też sporo zalet zdrowotnych, które mogą się okazać przydatne w chłodnych miesiącach roku.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Dżem z jagód - najprostszy przepis na przetwory z jagód

Smaczny dżem z jagód to idealny pomysł na zagospodarowanie nadmiaru tych bardzo zdrowych owoców. Wypróbuj nasz przepis - jest prosty i szybki, a dżem jagodowy zawsze wychodzi! Zaletą przepisu jest też niewielka ilość cukru w nim zawarta.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 24