Sezonowe

Życie w rytmie przyrody nie tylko pozwala na nowo odkryć z nią związek, lecz także gwarantuje zdrowie i dobrą formę. Dlatego warto na bieżąco śledzić, co nowego pojawia się na straganach. Inna sprawa, że sporo przysmaków - właśnie w sezonie - wyróżnia się o wiele niższą ceną. Ponadto można zrobić z nich pyszne przetwory.

Sezonowe

Młoda kapusta na ciepło [z koperkiem i szczypiorkiem]

Młodej kapustce trudno się oprzeć, jest miękka i delikatna. Zanim schrupiesz całą na surowo - zrób z niej jarzynkę: młodą kapustę na ciepło, z koperkiem i szczypiorkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Młoda kapusta zasmażana - dodatek do wiosennego obiadu

Gdy tylko pojawi się młoda kapusta, natychmiast nachodzi nas chętka na młodą kapustę zasmażaną, doskonały dodatek do wiosennego obiadu. Podajemy ją do delikatnych mięs, takich jak pulpety drobiowe lub kotlety schabowe, najczęściej z młodymi ziemniakami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Sałatka szparagowa z truskawkami

Pięknie się prezentuje taka sałatka szparagowa z truskawkami. Zieleń szparagów i sałat kontrastuje z soczystą czerwienią truskawek. A jaka przy tym pyszna! Spróbuj już dziś.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 12 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szparagi z jajami sadzonymi - przepis na pyszne śniadanie

Szparagi z jajami sadzonymi, to przepis na pyszne śniadanie w sezonie wiosennym. Rozpływające się żółtko fantastycznie się komponuje z półtwardym, chrupiącym szparagiem. Prostota tego przepisu jest jego atutem.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka z kukurydzą, ananasem i kiełkami - wiosenna przekąska

Sałatka z kukurydzą, ananasem i kiełkami jest zdrowa i idealnie nadaje się jako przekąska do pracy lub szkoły. Zamiast kanapek przygotuj sałatkę, poczujesz zastrzyk energii. Jeśli planujesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów - zrób ją już dziś!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Penne ze szparagami i bazyliowym pesto

 Wiosenne penne z zielonymi szparagami Zamiast szparagów można  dodać młodą zieloną cukinię.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wiosenna zupa ogórkowa [przepis na wolnowar]

Wiosenna zupa ogórkowa najlepiej wychodzi na młodych warzywach, przyrządzona ze świeżego ogórka. Jak wszystkie zupy gotowane w wolnowarze i ta będzie wyjątkowo esencjonalna w smaku, a warzywa pozostaną nierozgotowane, zachowując zwartą konsystencję i pełnię walorów odżywczych i smakowych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 12 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lazania z łososiem i szparagami [DOBRY PRZEPIS]

Lazania z łososiem i szparagami to fantastyczne danie sezonowe, kiedy szparagów jak to się mówi "na pęczki". To danie doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju zasiadane przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół. Uzupełnieniem tej wykwintnej zapiekanki makaronowej będzie białe lub różowe wino. Smacznego!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka z bobem i fetą idealna na wiosenne dni!

Gdy na bazarkach i w warzywniakach pojawia się bób, trzeba szybko korzystać! Nie zawsze trzeba go jeść na ciepło z dodatkiem soli – świetnie nada się do sałatek.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Szparagi po polsku - sezonowa propozycja podania szparagów

Szparagi są bardzo smaczne, a sezon na nie trwa krótko – warto więc je wtedy jeść! W tej wersji podawane są z żółtkiem ugotowanym na twardo.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 12