Sezonowe

Życie w rytmie przyrody nie tylko pozwala na nowo odkryć z nią związek, lecz także gwarantuje zdrowie i dobrą formę. Dlatego warto na bieżąco śledzić, co nowego pojawia się na straganach. Inna sprawa, że sporo przysmaków - właśnie w sezonie - wyróżnia się o wiele niższą ceną. Ponadto można zrobić z nich pyszne przetwory.

Sezonowe

Chrupka i wyrazista surówka z dyni z orzechami

Surowa dynia jest słodkawa, a jednocześnie orzeźwiająca i aromatyczna. Dodatek orzechów sprawia, że nabiera bardziej wyrazistego charakteru, a majonez nadaje surówce aksamitne wykończenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatna dynia duszona w śmietanie

Delikatny smak dyni podkreślony odrobiną gałki muszkatołowej i kwaśną śmietaną. To danie smakuje wybornie zarówno samodzielnie, jak i dodatek do dań mięsnych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Konfitura z dyni podkręcona alkoholem

Sezon na dynie trwa w najlepsze, warto więc wykorzystać ich bogactwo do przygotowania pysznych przetworów. Dziś proponujemy konfiturę z dyni podkręconą alkoholem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Wyśmienita brukselka pieczona z kiełbasą

Brukselka pieczona z kiełbasą to jedno z tych przyjemnych jesiennych dań, które będziemy długo wspominać. Brukselka najlepsza jest pieczona. Nabiera wtedy słodkawego smaku, który tak cenimy sobie np. w kapuście włoskiej. Do tego odpowiednio przyprawiona i w towarzystwie pysznej kiełbasy zyskuje nowy wymiar smaku. To już nie jest brukselka, to jest arcydzieło!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dynia w ostrym przecierze z winogron

Dynia w ostrym przecierze z winogron to pyszny dodatek do mięs, który możesz mieć zawsze pod ręką. Przygotowany jesienną porą będzie przypominał ostatnie promienie letniego słońca przez całą zimę. Wymaga jednak nieco cierpliwości, bo najsmaczniejszy jest dopiero po o 4 tygodniach od pasteryzacji.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta ukwaszona tradycyjnie z dodatkiem gąsek, to znakomity pomysł na szybką sałatkę do obiadu. Ze słoika wprost na talerz. Podajemy przepis na kapustę kwaszoną z gąskami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów

Pyszna konfitura z winogron z jabłkami sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i pasztetów. Do jej przygotowania najlepsze są winogrona ogrodowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kwaszonka z kapusty włoskiej z jabłkami - stary przepis

Zazwyczaj kisimy białą kapustę, ale możliwości jest o wiele więcej. Proponujemy przygotować na zimę kwaszonkę z kapusty włoskiej z jabłkami, jest bardzo smaczne i delikatna, a jabłka dodają je słodkawego posmaku. Samo zdrowie na talerzu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dynia do ciasta i na placki w słoikach

Warto mieć przygotowany w zanadrzu taki mus dyniowy. Przygotowanie z niego placków czy ciasta zajmie wtedy znacznie mniej czasu. Jest bardzo smaczny i gotowy do użytku natychmiast. Podpowiadamy, jak zrobić dynię do ciasta i placków w słoikach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Grzyby po przymrozkach: czy można zbierać grzyby, które zmarzły?

Niektórzy twierdzą, że po przymrozkach nie wolno zbierać grzybów, bo są trujące. Czy to prawda? Jak w tej sytuacji poprawnie mrozić grzyby?

Strona 1 z 46