Sezonowe

Życie w rytmie przyrody nie tylko pozwala na nowo odkryć z nią związek, lecz także gwarantuje zdrowie i dobrą formę. Dlatego warto na bieżąco śledzić, co nowego pojawia się na straganach. Inna sprawa, że sporo przysmaków - właśnie w sezonie - wyróżnia się o wiele niższą ceną. Ponadto można zrobić z nich pyszne przetwory.

Sezonowe

Kapusta kwaszona z gąskami

Kapusta ukwaszona tradycyjnie z dodatkiem gąsek, to znakomity pomysł na szybką sałatkę do obiadu. Ze słoika wprost na talerz. Podajemy przepis na kapustę kwaszoną z gąskami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów

Pyszna konfitura z winogron z jabłkami sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i pasztetów. Do jej przygotowania najlepsze są winogrona ogrodowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kwaszonka z kapusty włoskiej z jabłkami - stary przepis

Zazwyczaj kisimy białą kapustę, ale możliwości jest o wiele więcej. Proponujemy przygotować na zimę kwaszonkę z kapusty włoskiej z jabłkami, jest bardzo smaczne i delikatna, a jabłka dodają je słodkawego posmaku. Samo zdrowie na talerzu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dynia do ciasta i na placki w słoikach

Warto mieć przygotowany w zanadrzu taki mus dyniowy. Przygotowanie z niego placków czy ciasta zajmie wtedy znacznie mniej czasu. Jest bardzo smaczny i gotowy do użytku natychmiast. Podpowiadamy, jak zrobić dynię do ciasta i placków w słoikach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Grzyby po przymrozkach: czy można zbierać grzyby, które zmarzły?

Niektórzy twierdzą, że po przymrozkach nie wolno zbierać grzybów, bo są trujące. Czy to prawda? Jak w tej sytuacji poprawnie mrozić grzyby?

Placki ziemniaczano-dyniowe z chrzanem

Placki ziemniaczano-dyniowe to pyszna i chrupiąca przekąska lub dodatek do obiadu. Chrzanowa nuta sprawia, ze placki nabierają wyjątkowego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dżem dyniowy z brzoskwiniami

Choć dostępnie właściwie przez cały rok, dynie w sezonie jesiennym są najsmaczniejsze. Połączenie ich z innymi owocami tylko podkreśla ich smak. Podajemy przepis na pyszny dżem dyniowy z brzoskwiniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Nalewka jabłkowa - na pyszne zwieńczenie posiłku

Nalewka jabłkowa smakuje świeżo, lekko pikantnie, wyczuwa się w niej korzenne nuty. Pamiętaj, aby jabłek nie obierać ze skórki – to z niej bierze się intensywność i smak tej nalewki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Niebanalna nalewka z gruszek

Ta wersja gruszkówki ma oryginalny, delikatny smak, podkreślony przyprawami oraz bardzo ładny, jasny kolor. Zachwycisz gości, podając ją do deseru.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Domowa śliwówka - prosty przepis na nalewkę ze śliwek

Do przygotowania śliwówki według tradycyjnej receptury wybierz dorodne, mocno dojrzałe owoce. Pamiętaj, że im dłużej trunek będzie leżakował, tym jego smak będzie głębszy.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Strona 1 z 45