Sezonowe

Życie w rytmie przyrody nie tylko pozwala na nowo odkryć z nią związek, lecz także gwarantuje zdrowie i dobrą formę. Dlatego warto na bieżąco śledzić, co nowego pojawia się na straganach. Inna sprawa, że sporo przysmaków - właśnie w sezonie - wyróżnia się o wiele niższą ceną. Ponadto można zrobić z nich pyszne przetwory.

Sezonowe

Naleśniki z truskawkami i serkiem mascarpone

Wypróbuj naleśniki z truskawkami i serkiem mascarpone pod pierzynką z bitej śmietany. Przepis jest banalnie prosty, a naleśniki wychodzą pyszne, że palce lizać! Przygotuj je na deser lub słodki podwieczorek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Menu na grilla - jak i co grillować, by wszystkim smakowało? [WIDEO]

Grill w weekend - ulubiony sposób na obiad, gdy pogoda dopisuje. Warto się za to zabrać z głową, by grillowanie było przyjemnością, a dania z rusztu smakowały wszystkim. Co i jak grillować, by grillowa impreza była udana?

BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

Botwinka - zupa z młodych buraków jest dostępna tylko w sezonie wiosenno-letnim. Jeżeli chcemy zimową porą przypomnieć sobie smak tej ulubionej przez Polaków zupy - spasteryzuj botwinkę w słoikach wg tradycyjnego przepisu babci Krysi, która przez wiele lat robiła takie przetwory, czym uszczęśliwiała całą rodzinę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Trzy przepisy na SAŁATKI do dań z grilla [jak urządzić udane garden party]

Idealne grillowe garden party nie może się udać bez dobrze dobranej sałatki. Pamiętajmy, że nie tylko mięsem człowiek żyje! Poza tym czekając aż kolejne dania dojdą, goście i domownicy chętnie sięgną po orzeźwiającą i kolorową sałatkę grillową. Mamy dla was trzy przepisy do wyboru. Są uniwersalne, niedrogie i proste w przygotowaniu.

Kopytka z bobu z serem i bazylią

Kopytka z bobu z serem ricotta i bazylią to szybkie i nieskomplikowane danie na letni lunch lub kolację. Nie wymaga wiele pracy, a efekt niesamowity. Warto spróbować. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

Rabarbar do mięsa można serwować na wiele sposobów. Może to być gęsty smakowity sos lub kwaskowata konfitura. Jak zrobić rabarbarowe sosy do mięsa, które zasmakują każdemu.

Cukinia z twarożkiem na ciepło: pomysł na lekki posiłek

Cukinia z twarożkiem doprawionym świeżymi ziołami to idealny lekki posiłek. Tak przygotowana cukinia sprawdzi się jako drugie danie po  sytej zupie, a także podana na lunch czy kolację. Sprawdź, jak ją przyrządzić.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Cukinie z farszem mięsnym: tanie i zdrowe

Cukinie to warzywo chętnie wykorzystywane do przygotowania różnych dań, nie tylko wegetariańskich. Cukinie z farszem mięsnym to znakomita alternatywa dla potraw ze smażonego mięsa mielonego. Danie to jest zdrowe i sycące. Do farszu wykorzystano mięso mielone z indyka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czereśnie do mięs: przepis na pikantny dodatek

Czereśnie do mięs są doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, steków albo innych mięs z grilla albo pieczonych. Smakują jeszcze lepiej, gdy dodasz do nich świeżego majeranku. Można je pasteryzować w słoikach na zimę lub jeść tuż po przyrządzeniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dżem z agrestu i truskawek: sprawdzony przepis

Dżem z agrestu i truskawek to świetne połączenie: truskawki są bogate m.in. w witaminy E i C, potas, żelazo, a agrest jest źródłem potasu, sodu, wapnia, i witaminy C. Wypróbuj przepis na słodko-kwaśny dżem z agrestu i truskawek! To klasyczna kombinacja smaków kuchni polskiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 22