Żurki

Żurek znamy przede wszystkim ze śniadania wielkanocnego. Zakwas żytni, przyprawy, a do tego pyszna kiełbasa i jaja - idealny zestaw na wiosenne święta. Jednak żurki jada się przez cały rok, i to nie tylko w Polsce. Są to bowiem potrawy typowe także dla Białorusi, Ukrainy, Czech czy Słowacji. A wersji regionalnych jest mnóstwo!

Żurki

Żurki wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej

Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej

Przepis na nieco odchudzony, bezglutenowy, a jednocześnie pyszny i aromatyczny żurek na zakwasie gryczanym. Nie tylko na święta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Żur na zakwasie żytnim i wędzonce

Żur na zakwasie żytnim i wędzonce

Żur to prawdziwa epopeja narodowa. Może być postny, zabielany (z dodatkiem śmietany), z jajkiem na twardo, na ogonie wieprzowym, na świńskich uszach, na wywarze z szynki, na białej kiełbasie, albo na wędzonce. Pod każdą postacią jest inny, a jednocześnie równie pyszny. Proponujemy formę przejściową żuru na bulionie wieprzowym z dodatkiem jajka i wędzonego boczku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie [WIDEO]

Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie [WIDEO]

Śląski żur żeniaty to odświętna odmiana żuru smakowicie pachnący wędzonką i majerankiem. Żeniaty oznacza "na bogato", czyli że wszystkie składniki pożeniono w jednym garnku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żurek z białą kiełbasą - prosty, szybki przepis [WIDEO]

Żurek z białą kiełbasą - prosty, szybki przepis [WIDEO]

Żurek można jadać na Wielkanoc, można go jadać od święta, a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żurek góralski - przepis na Wielkanoc [WIDEO]

Żurek góralski - przepis na Wielkanoc [WIDEO]

Prosty przepis na żurek po góralsku warto wypróbować na najbliższą Wielkanoc. Aromatyczny żurek góralski przyrządzamy na żeberkach i podajemy ze świeżym pieczywem. Oto sposób przygotowania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz

Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz

Tradycyjny żurek wielkanocny to najlepsze danie świąteczne. Przepis poleca Ewa Wachowicz, miłośniczka gotowania, autorka świetnych książek kulinarnych. Prowadzi w Posacie autorski program „Ewa gotuje”. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Żurek staropolski - przepis tradycyjny [WIDEO]

Żurek staropolski - przepis tradycyjny [WIDEO]

Przepis na tradycyjny żurek staropolski - wykorzystaj go na Wielkanoc. Zgodnie z tradycją żurek staropolski podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy. Oto sposób przygotowania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zakwas na żurek staropolski - jak zrobić? [WIDEO]

Zakwas na żurek staropolski - jak zrobić? [WIDEO]

Zakwas na żurek staropolski warto zrobić w domu. Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Zakwas żytni to podstawa przepisu na żurek wielkanocny. Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej. Polecamy przepis: Żurek staropolski na zakwasie żytnim [WIDEO]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żur postny na zakwasie - przepis na tradycyjny żurek [WIDEO]

Żur postny na zakwasie - przepis na tradycyjny żurek [WIDEO]

Żur postny z jajkiem, przyrządzany na zakwasie żytnim domowej roboty to danie na Wielki Piątek, ale nie tylko. Warto częściej  jeść tę zdrową, tradycyjną zupę. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny żur postny według starej, śląskiej receptury. Możesz podać go z grzankami lub po prostu zjeść z kromką świeżego pieczywa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żurek na Wielkanoc

Żurek na Wielkanoc

Żurek jest prawdziwym staropolskim daniem. Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc, ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obiad. Polecamy także: Jak przygotować chleb do żurku? Jak wydrążyć i co zrobić, żeby chleb nie rozmiękł? [WIDEO] oraz  Żurek czy barszcz biały? Która zupa wygra w wielkanocnym sporze? [WIDEO]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 3