Żurek na maślance. Wielkanocna zupa „last minute”

żurek na maślance
Autor: Shutterstock Żurek na maślance to prosty przepis na świąteczną zupę.
łatwy
30 min
4

Żurek na maślance to pyszna i aromatyczna propozycja na Wielkanoc. Przyrządzenie świątecznej zupy według tego przepisu nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. To żurek „last minute”, który można zrobić nawet w ostatniej chwili.

Jak zrobić żurek na maślance?

Pierwszym krokiem jest zagotowanie maślanki i przecedzenie jej przez drobne sitko, aby oddzielić serwatkę, którą trzeba zagotować. Następnie wlewa się zakwas na żurek, dodaje podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem i doprawia solą oraz pieprzem. Zupę trzeba jeszcze raz zagotować i wlać śmietankę. Żur podaje się z podsmażonym boczkiem i posiekaną natką pietruszki.

Przepis na żurek na maślance

  • To łatwy przepis na pyszną i aromatyczną zupę na Wielkanoc.
  • Żurek z maślanką robi się błyskawicznie. Zupa jest gotowa w niecałe pół godziny, dlatego można ją ugotować w ostatniej chwili, tuż przed przyjściem gości.
  • Na liście składników znajdują się niedrogie i łatwo dostępne produkty.
  • Zupę można doprawić suszonym majerankiem, który doda przyjemnego aromatu i smaku.
  • Wegetarianie mogą pominąć dodatek boczku. W wersji wege sprawdzą się roślinne odpowiedniki.
  • Osoby, które liczą kalorie i unikają pełnotłustych produktów, zamiast śmietanki 30% mogą użyć kwaśniej o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • Żur wielkanocny ugotowany na bazie maślanki można podać z jajkiem na twardo oraz kilkoma plasterkami białej kiełbasy.

SKŁADNIKI

  • 1 l maślanki
  • 1/2 l zakwasu na żurek w butelce
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić w drobną kostkę. Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej boczek, aż stanie się chrupiący. Przełożyć do miseczki.
  • Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
  • Maślankę zagotować i przecedzić przez drobne sitko. Otrzymaną serwatkę przelać do garnka, zagotować i wlać zakwas na żurek. Dodać posmażoną cebulę z czosnkiem i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą oraz pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut.
  • Delikatnie wlać śmietankę i wymieszać.
  • Podawać ze skwarkami z boczku oraz natką pietruszki.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Anna Szulc-Górska
więcej