Czy ciasto na faworki można przygotować dzień wcześniej?

2023-02-10 19:18

Tłusty czwartek za pasem, zaraz będziemy się objadać kruchymi faworkami. Nie zawsze mamy jedank wystarczająco dużo czasu, aby przygotować składniki, zagnieść ciasto, uformować ciasteczka i smażyć przepyszne faworki tego samego dnia.  Jak ułatwić sobie pracę? Czy ciasto na faworki można przygotować dzień wcześniej?

Czy ciasto na faworki można przygotować dzień wcześniej?
Autor: Shutterstock.com Czy ciasto na faworki można przygotować dzień wcześniej?

Spis treści

  1. Przygotowanie ciasta na faworki
  2. Ciasto na faworki można przygotować dzień wcześniej
  3. Ciasto na faworki można zamrozić

Przygotowanie ciasta na faworki

Podstawą pysznych i kruchych faworków jest odpowiednio wyrobione ciasto. Podczas zagniatania trzeba je dobrze napowietrzyć, na przykład zbijając wałkiem. Dzięki temu chrust wychodzi leciutki i chrupiący. Zaraz po takim zabiegu napowietrzania ciasto wałkujemy cieniutko i smażymy faworki. Najlepsze chrusty są właśnie świeżo usmażone. Nie zawsze jednak mamy tyle czasu, żeby całe przygotowania załatwić za jednym zamachem.

Ciasto na faworki można przygotować dzień wcześniej

A jeśli zachodzi taka potrzeba to nawet i kilka dni wcześniej. Jeśli ciasto przygotowujemy dzień wcześniej należy je po zagnieceniu i zbiciu szczelnie zawinąć lub włożyć do zamykanego pojemnika na żywność. Chodzi o to, aby nie wyschło ono nadmiernie. Tak przygotowane wkładamy do lodówki. Następnego dnia należy je wyjąć z lodówki wcześniej i odłożyć by osiągnęło pokojową temperaturę. Następnie można jeszcze lekko zbić wałkiem, żeby uzyskać efekt napowietrzenia i dalej postępować, jak w przypadku faworków smażonych od razu.

Ciasto na faworki można zamrozić

W lodówce ciasto na faworki można trzymać do dwóch dni. Jeśli potrzeba jest dłuższego jego przechowywania można je zamrozić. Po rozmrożeniu postępujemy z nim dokładnie tak samo, jak z tym przechowywanym w lodówce. Można je też kilkakrotnie rozwałkować, złożyć i ponownie rozwałkować. Da to podobny efekt jak zbijanie wałkiem.

Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek