Jak zrobić dobry żurek wielkanocny? Przepis na żurek na zakwasie
2023-03-22
łatwy
35 min
4
Każdego roku pytacie, jak zrobić dobry żurek wielkanocny. I jak zawsze przekonujemy was, ugotujcie tradycyjny żurek na naturalnym zakwasie. To pożywna zupa idealna jest na początek późniego świątecznego śniadania. Cudownie koi rozdygotany postem żołądek. Żurek wielkanocny, tudzież barszcz biały, zupa na zakwasie z mąki żytniej, wybornie smakuje. Szczególnie podana z białą kiełbasą i jajkiem gotowanym na twardo.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg ziemniaków
- duża cebula
- 30 dag cienkiej kiełbasy
- 3 łyżki oleju
- 2 butelki zakwasu
- majeranek
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy w dużym garnku wodą, tak by tylko je przykryła. Gotujemy do miękkości.
- W tym czasie obraną cebulę oraz kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni (cebula powinna się zeszklić, a kiełbasa ładnie obsmażyć).
- Do miękkich ziemniaków dolewamy zakwas, dodajemy kiełbasę z cebulą, wsypujemy szczodrze majeranku i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
- Czas zupę spróbować. Jeśli jest za kwaśna, rozcieńczamy wrzątkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Taki domowy żurek na własnoręcznie przygotowanym zakwasie możemy na przykład z okazji Wielkanocy zaserwować w chlebie. Zajrzyj tutaj i dowiedz się, jak przygotować chleb do żurku: Jak przygotować chleb do żurku? Jak wydrążyć i co zrobić, żeby chleb nie rozmiękł? [WIDEO]