Jak przygotować chleb do żurku? Jak wydrążyć i co zrobić, żeby chleb nie rozmiękł?
2024-03-27
13:56
Polski żur podany w chlebie to prawdziwy rarytas. Jednak aby chleb pełnił funkcję talerza, nie wystarczy wydrążyć tradycyjny bochenek i wlać do środka zupę. Takie pieczywo trzeba odpowiednio przygotować, aby nie rozmiękło podczas jedzenia zupy, było chrupiące i pyszne. Podpowiadamy więc, jak przygotować chleb do żurku i jak podać żurek w chlebie.
Spis treści
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Jaki chleb kupić do podania żurku?
Dylematy zaczynają się już podczas wizyty w piekarni lub markecie. Najlepiej wybrać chleb okrągły z twardym spodem. Gdy pieczywo jest już w domu, a żur pyrkocze w garnku, zabieramy się do przygotowania chlebków.
Jak wydrążyć chleb do żurku? Co zrobić, żeby był chrupiący?
- Ostrym nożem odcinamy górną część chleba i odkładamy ją na bok. Później będzie pokrywką. Z pozostałej części wydrążamy dokładnie środek.
- Następnie bierzemy surowe jajo i oddzielamy białko od żółtka. Białko delikatnie roztrzepujemy, po czym smarujemy nim wnętrze chlebka, zwracając szczególną uwagę na jego dno.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego przygotowane chlebki na ok. 10 minut. Dzięki temu zabiegowi chleb nie nasiąknie zupą i nie będzie przeciekał, dodatkowo będzie bardzo chrupiący i apetycznie zarumieniony.
- Do gotowych chlebów możemy wlać już gorący żurek. Układamy całość na talerzach, a chlebek przykrywamy wcześniej odłożoną pokrywką (wierzchnią warstwą skórki).
Żurek, czy barszcz biały? Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę