Przepis na rogaliki z serka homogenizowanego. Doskonałe, kruche i bardzo łatwe
Dieta wegetariańska
Kruche rogaliki z serka homogenizowanego po brzegi wypełnione obłędnym kremem budyniowym są przepyszne. To deser, który zachwyci niejedno podniebienie. Doskonale smakują na deser z kawą lub owocową herbatą. Bez problemu można je zrobić w domu. Przepis jest bardzo łatwy i składa się z kilku bardzo łatwych kroków. Oto genialny i prosty przepis na wyśmienite rogaliki z sera homogenizowanego z kremem budyniowym.
Rogaliki z serka homogenizowanego – składniki
Wśród składników, które potrzebne są do upieczenia pysznych domowych rogalików, znajdują się proste i niedrogie produkty. Można je kupić nawet w małych osiedlowych sklepach bez względu na porę roku. Kilka z nich zawsze jest w domu.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanową artykuły do kruchego ciasta. Druga część obejmuje produkty, z których robi się domowy krem budyniowy.
- składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, masło, serek homogenizowany o smaku waniliowym, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią oraz szczypta soli
- składniki do kremu budyniowego – mleko, cukier, mąka pszenna i ziemniaczana, cukier z prawdziwą wanilią
Jak zrobić rogaliki z serka homogenizowanego?
Przepis na domowe rogaliki z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego nie jest skomplikowany. Ciasto oraz krem budyniowy przygotowuje się prosto i szybko. Zawinięcie rogalików także jest proste i na pewno nie sprawi żadnych problemów.
Przepis na kruche rogaliki z sera homogenizowanego, w których środku kryje się aksamitny krem budyniowy, jest łatwy i w miarę szybki. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pyszne rogaliki z kremem zrobicie na piątkę z plusem za pierwszym razem. Jak więc upiec rogaliki z serka homogenizowanego?
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
- 2. krok – przygotowanie kremu budyniowego
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie kremu i uformowanie rogalików
- 4. krok – upieczenie rogalików w piekarniku
Jak podawać rogaliki z serka homogenizowanego?
Pyszne i idealnie kruche rogaliki przygotowane z dodatkiem serka homogenizowanego to pomysł na wyborny deser do kawy lub herbaty. Można upiec je na różne okazje. Goście na pewno będą pod wrażeniem kruchości i obłędnego smaku. Małe rogaliki z kremem budyniowym sprawdzą się też jako słodka przekąska na wynos i jedzenie dla dzieci do szkoły.
Upieczone rogaliki po ostygnięciu można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem cytrynowym. Przed pieczeniem warto posypać je grubym cukrem. W każdej wersji kruche rogaliki smakują wybornie.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
krem budyniowy:- 300 ml mleka
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przesianej mąki dodać masło, serek homogenizowany, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wyrobić jednolite ciasto.
- Uformować kulę i owinąć ją folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Do rondelka wlać mleko i wsypać cukier waniliowy. Zagotować, a następnie zestawić rondelek z ognia.
- Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać obie mąki i wymieszać.
- Stopniowo wlewać gorące mleko i mieszać do połączenia składników. Przelać do garnka i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszać. Garnek przykryć i odstawić do ostygnięcia.
- Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg i pokroić na 8 trójkątów.
- Na każdy trójkąt u podstawy nałożyć łyżeczkę nadzienia. Zwinąć od podstawy ku wierzchołkowi.
- Rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.