Przepis na rogaliki z serka homogenizowanego. Doskonałe, kruche i bardzo łatwe

rogaliki z serka homogenizowanego
Autor: Shutterstock Rogaliki z serka homogenizowanego z tym kremem smakują wyśmienicie.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Kruche rogaliki z serka homogenizowanego po brzegi wypełnione obłędnym kremem budyniowym są przepyszne. To deser, który zachwyci niejedno podniebienie. Doskonale smakują na deser z kawą lub owocową herbatą. Bez problemu można je zrobić w domu. Przepis jest bardzo łatwy i składa się z kilku bardzo łatwych kroków. Oto genialny i prosty przepis na wyśmienite rogaliki z sera homogenizowanego z kremem budyniowym.

Rogaliki z serka homogenizowanego – składniki

Wśród składników, które potrzebne są do upieczenia pysznych domowych rogalików, znajdują się proste i niedrogie produkty. Można je kupić nawet w małych osiedlowych sklepach bez względu na porę roku. Kilka z nich zawsze jest w domu.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanową artykuły do kruchego ciasta. Druga część obejmuje produkty, z których robi się domowy krem budyniowy.

  • składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, masło, serek homogenizowany o smaku waniliowym, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią oraz szczypta soli
  • składniki do kremu budyniowego – mleko, cukier, mąka pszenna i ziemniaczana, cukier z prawdziwą wanilią

Jak zrobić rogaliki z serka homogenizowanego?

Przepis na domowe rogaliki z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego nie jest skomplikowany. Ciasto oraz krem budyniowy przygotowuje się prosto i szybko. Zawinięcie rogalików także jest proste i na pewno nie sprawi żadnych problemów.

Przepis na kruche rogaliki z sera homogenizowanego, w których środku kryje się aksamitny krem budyniowy, jest łatwy i w miarę szybki. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pyszne rogaliki z kremem zrobicie na piątkę z plusem za pierwszym razem. Jak więc upiec rogaliki z serka homogenizowanego?

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
  • 2. krok – przygotowanie kremu budyniowego
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie kremu i uformowanie rogalików
  • 4. krok – upieczenie rogalików w piekarniku

Jak podawać rogaliki z serka homogenizowanego?

Pyszne i idealnie kruche rogaliki przygotowane z dodatkiem serka homogenizowanego to pomysł na wyborny deser do kawy lub herbaty. Można upiec je na różne okazje. Goście na pewno będą pod wrażeniem kruchości i obłędnego smaku. Małe rogaliki z kremem budyniowym sprawdzą się też jako słodka przekąska na wynos i jedzenie dla dzieci do szkoły.

Upieczone rogaliki po ostygnięciu można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem cytrynowym. Przed pieczeniem warto posypać je grubym cukrem. W każdej wersji kruche rogaliki smakują wybornie.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

  • krem budyniowy:
  • 300 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki dodać masło, serek homogenizowany, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wyrobić jednolite ciasto.
  • Uformować kulę i owinąć ją folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Do rondelka wlać mleko i wsypać cukier waniliowy. Zagotować, a następnie zestawić rondelek z ognia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać obie mąki i wymieszać.
  • Stopniowo wlewać gorące mleko i mieszać do połączenia składników. Przelać do garnka i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszać. Garnek przykryć i odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg i pokroić na 8 trójkątów.
  • Na każdy trójkąt u podstawy nałożyć łyżeczkę nadzienia. Zwinąć od podstawy ku wierzchołkowi.
  • Rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej