Jak zagęścić żurek? Genialny patent, który zawsze się sprawdza
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Przygotowania trwają w najlepsze, dlatego warto poznać sprawdzone triki, które uchronią przed kulinarną wpadką. Jednym z nich jest patent na żurek. Jeżeli ta tradycyjna wielkanocna zupa wyszła za rzadka, łatwo można ją zagęścić. Oto prosty i błyskawiczny sposób na zagęszczenie żurku.
Spis treści
Żurek na Wielkanoc
Pyszny żurek to tradycyjna zupa, której nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. Ma kwaśny smak i charakterystyczny aromat, który pobudza apetyt. Serwuje się ją z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo. Przepis na żurek nie jest skomplikowany, ale łatwo jest popełnić błąd. Trochę więcej wody dodanej do zakwasu może spowodować, że ta pyszna wielkanocna zupa stanie się za rzadka. Tym samym straci swój oryginalny smak i aromat. Jak więc uratować zbyt rzadki żurek?
Jak zagęścić żurek?
Jeżeli wielkanocny żurek wyjdzie za rzadki i bez smaku, istnieje kilka łatwych sposobów, aby przywrócić świetność tej świątecznej zupie. Co więc można zrobić, aby żurek znowu stał się gęsty, pyszny i aromatyczny?
Najprostszy patent polega na dolaniu do garnka zakwasu, na którym gotował się żurek. Zupa stanie się gęsta i odzyska swój pyszny smak. Jeżeli jednak zakwas się już skończył, a sklepy są zamknięte, można wykorzystać inny trik. Za rzadki żurek można zagęścić mąką pszenną lub żytnią. Wystarczy wymieszać kilka łyżek zupy z mąką, tak aby nie było grudek. Następnie mieszankę wlewa się do garnka z żurkiem. Po wymieszaniu i podgrzaniu zupa znowu będzie idealnie gęsta. Może jednak stracić kwaśny smak i aromat. Dlatego koniecznie trzeba ją jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Najlepsze przepisy na wielkanocny żurek
Poniżej znajdziecie łatwe i szybkie przepisy na pyszny i idealnie gęsty żurek na Wielkanoc. Wszystkie przepisy są sprawdzone i nie wymagają nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Z tymi przepisami wielkanocny żurek o gęstej konsystencji uda się i będzie smakował każdemu.
- Tradycyjny żurek na Wielkanoc
- Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz
- Żurek z białą kiełbasą - prosty, szybki przepis
- Żurek podhalański na wędzonym oscypku
- Aromatyczny żurek grzybowy - tradycyjna polska zupa
- Żurek na maślance. Wielkanocna zupa „last minute”
- Pyszny i aromatyczny żurek na rosole. Genialny przepis na wielkanocną zupę
- Żurek na kościach wędzonych. Zachwyci smakiem, aromatem i łatwością przygotowania
Zobacz galerię i poznaj inne przepis na żurek i barszcz biały. Poniżej znajdziesz także quiz o tradycyjnych potrawach wielkanocnych.