Jak samemu przygotować zakwas na żurek?

Marek Lewoc
Jak samemu przygotować zakwas na żurek?
Autor: thinkstockphotos.com Żurek na domowym zakwasie jest o wiele lepszy od kupionego w sklepie.
łatwy
15 min
4

Przygotowanie pysznego zakwasu jest banalnie proste i sprawia olbrzymią satysfakcję. Niewielkim nakładem czasu i sił w kilka dni w zaciszu domowej kuchni możemy przygotować niezbędny składnik tradycyjnej polskiej zupy.

SKŁADNIKI

  • ok. 600–700 ml letniej przegotowanej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej żurkowej
  • 2 ząbki czosnku
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kawałek skórki z razowego chleba lub 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki wlewamy powoli wodę i mieszamy, aby nie było grudek. Przelewamy do szklanego słoika lub glinianego garnka.
  • Dodajemy rozgnieciony i obrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, i ewentualnie skórkę od chleba lub zakwas żytni. Mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Po 5-6 godzinach mieszamy, a następnie zostawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie zlewamy z naczynia ciecz, i zagęszczamy 2-3 łyżkami mąki, która została na dnie. Reszta mąki to także pełnowartościowy zakwas żytni, który możemy dokarmić, by zrobić nową porcję kwasu na żurek. Dzięki dodatkowi gotowego zakwasu, kolejna porcja powinna zrobić się szybciej.
  • Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce lub szafce przez około 2 tygodnie.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Marek Lewoc