Tradycyjny żurek na Wielkanoc

Tradycyjny żurek na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Wielkanocne menu jest niepełne bez tradycyjnego żurku na białej kiełbasie
łatwy
35 min
4

Tradycyjny żurek na Wielkanoc jest prawdziwym staropolskim daniem. Żurek (bez kiełbasy) jadano w Wielkim Poście, ale pojawiał się również na świątecznym, wielkanocnym stole. Przepis na żurek wielkanocny jest bardzo prosty. Trzeba tylko wcześniej przygotować zakwas.

SKŁADNIKI

  • 3-4 kawałki białej kiełbasy
  • litr zakwasu
  • małe opakowanie gęstej śmietany
  • chrzan
  • po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę zalej wodą, dodaj ziele, pieprz oraz liść laurowy i gotuj około 20 minut na bardzo małym ogniu.
  • Wyjmij kiełbasę, wlej zakwas, wrzuć zmiażdżony czosnek i gotuj razem około 5 minut.
  • Pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz roztarty w dłoniach majeranek dodaj do żurku pod koniec gotowania.
  • Przed podaniem na stół dopraw całość śmietaną i chrzanem. Można podawać z ćwiartkami lub połówkami jaj na twardo.