Pyszny i aromatyczny żurek na rosole. Genialny przepis na wielkanocną zupę

żurek na rosole
Autor: Shutterstock Jak ugotować żurek na rosole? Z tym przepisem uda się za pierwszym razem.
łatwy
30 min
4

Żurek to pyszna zupa, którą tradycyjnie serwuje się podczas Świąt Wielkanocnych. Wzbogacony białą kiełbasą i jajkiem na twardo zawróci w kubkach smakowych każdego, kto go spróbuje. Żurek na rosole to smaczna propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu wielkanocna zupa zrobi oszołamiającą karierę na świątecznym stole. Wybierzcie przepis na żurek na rosole i przekonajcie się sami.

Czy żurek można ugotować na rosole?

W tym sprawdzonym przepisie do ugotowania żurku wykorzystuje się rosół, który odpowiada za jego pyszny smak. Oprócz rosołu potrzebne są proste i niedrogie składniki, które wzbogacają tę wielkanocną zupę. Wszystkie produkty można bez trudu kupić w prawie każdym sklepie, a przed Świętami Wielkanocnymi są w atrakcyjnych cenach.

Na liście składników potrzebnych do ugotowania dużego garnka pysznego i aromatycznego żurku na rosole należy przygotować takie produkty jak:

  • domowy rosół tradycyjny lub drobiowy
  • zakwas na żurek
  • marchewka z rosołu
  • przyprawy – sól, pieprz, gotowa przyprawa do żurku, suszony majeranek
  • czosnek
  • kwaśna śmietana

Jak zrobić żurek na rosole?

Przepis na domowy żurek na rosole jest bardzo łatwy, a wrażenie smakowe na długo zapadają w pamięć. Czynności są proste i nie zajmują dużo czasu. Ugotowanie tego pysznego i aromatycznego żurku na bazie rosołu to sama przyjemność. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić tę wyśmienitą wielkanocną zupę.

  • 1. krok – zagotowanie rosołu z zakwasem na żurek
  • 2. krok – dodanie pokrojonej marchewki, czosnku i przypraw
  • 3. krok – zabielenie żurku na rosole śmietaną

Jak podawać żurek na rosole?

Pełen smaku i aromatu domowy żurek ugotowany na bazie rosołu to oryginalna propozycja na wielkanocny obiad. Porcje pysznego żurku na rosole warto podać z różnymi dodatkami, które wzbogacą zupę i sprawią, że stanie się bardziej sycąca. Uniwersalnym dodatkiem są ugotowane na twardo i pokrojone na połówki jajka. Sprawdzi się też biała kiełbaska, która jest jednym z tradycyjnych składników wielkanocnego menu. Do żurku na rosole pasuje także chleb na zakwasie. Żurek na rosole efektownie prezentuje się podany w chlebie.

SKŁADNIKI

  • 2 l rosołu
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1 marchewka z rosołu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do żurku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przecedzony rosół zagotować. Wlać zakwas na żurek i ponownie zagotować.
  • Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do żurku. Wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut.
  • Do żurku dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i gotować 5 minut.
  • Odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ją ze śmietaną. Delikatnie wlać do garnka i wymieszać.
  • Podawać z białą kiełbasą i połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Anna Szulc-Górska
więcej