Zakwas na żurek - kiedy nastawić, z czego, jak doprawić?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
W święta wielkanocne pachnący żurek na stole to podstawa. Ale żurek jadany jest chętnie także na codzienne obiady, nie tylko od święta. Najlepszy jest ten zrobiony na domowym zakwasie z dodatkiem jajka i białej kiełbaski. Jak zrobić zakwas na żurek?
Nastawienie zakwasu to nic trudnego, warto spróbować. Zajmie nam to tylko 5 minut a po 3-4 dniach będzie gotowy. Przepisów na domowy zakwas jest sporo, różnią się proporcjami oraz ilością dodatków. Najważniejsza jednak jest dobra żytnia mąka, która nadaje kwaskowaty smak zakwasowi i przygotowanej z niego zupie.
SKŁADNIKI
- 10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- kawałek skórki razowego chleba
- 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do szklanego lub kamiennego naczynia wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą, wcześniej przegotowaną wodę, mieszamy.
- Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, lekko zmiażdżone ząbki czosnku, skórkę chleba.
- Mieszamy ponownie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Raz dziennie zakwas mieszamy.
- Po 3 dniach powinien być już gotowy. Należy go przecedzić i można gotować żurek.
- Gotowy zakwas zamknięty w słoiku można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.