Zakwas na żurek - kiedy nastawić, z czego, jak doprawić?

zakwas_na_zurek_wielkanocny_kiedy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zakwas na żurek domowej roboty jest najlepszy
łatwy
20 min
4

W święta wielkanocne pachnący żurek na stole to podstawa. Ale żurek jadany jest chętnie także na codzienne obiady, nie tylko od święta. Najlepszy jest ten zrobiony na domowym zakwasie z dodatkiem jajka i białej kiełbaski. Jak zrobić zakwas na żurek?

Nastawienie zakwasu to nic trudnego, warto spróbować. Zajmie nam to tylko 5 minut a po 3-4 dniach będzie gotowy. Przepisów na domowy zakwas jest sporo, różnią się proporcjami oraz ilością dodatków. Najważniejsza jednak jest dobra żytnia mąka, która nadaje kwaskowaty smak zakwasowi i przygotowanej z niego zupie.

SKŁADNIKI

  • 10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • kawałek skórki razowego chleba
  • 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do szklanego lub kamiennego naczynia wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą, wcześniej przegotowaną wodę, mieszamy.
  • Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, lekko zmiażdżone ząbki czosnku, skórkę chleba.
  • Mieszamy ponownie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Raz dziennie zakwas mieszamy.
  • Po 3 dniach powinien być już gotowy. Należy go przecedzić i można gotować żurek.
  • Gotowy zakwas zamknięty w słoiku można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Maria Olczak
więcej