Żurek na kościach wędzonych. Zachwyci smakiem, aromatem i łatwością przygotowania

żurek na kościach wędzonych
Autor: Shutterstock Jak zrobić żurek na kościach wędzonych? Oto prosty przepis na aromatyczną zupę na Wielkanoc.
łatwy
120 min
6

Jaką zupę można zrobić na wędzonych kościach? Najlepszym rozwiązaniem jest ugotowanie pysznego i aromatycznego żurku na kościach wędzonych. To idealna zupa na Wielkanoc, która zachwyci smakiem. Podany z białą kiełbasą i jajkiem oczaruje każdego gościa. Zobaczcie, jak zrobić wyjątkowy żurek na kościach wędzonych i ugotujcie go na Święta Wielkanocne.

Z czego zrobić żurek na kościach wędzonych?

Czy żurek można ugotować na kościach wędzonych? Oczywiście, że można. Dzięki temu, że zupę gotuje się na kościach wędzonych zyskuje niesamowity smak i aromat.

Do przyrządzenia obłędnego żurku na wędzonych kościach wykorzystuje się proste składniki, których cena nie przyprawia o zawrót głowy. Są łatwo dostępne w wielu sklepach przez cały rok. Jednak żurek o wędzonym smaku i aromacie najlepiej smakuje w czasie Świąt Wielkanocnych.

Jakie produkty znalazły się na liście składników? Aby ugotować domowy żurek na Wielkanoc, należy przygotować takie składniki jak:

  • wędzone kości
  • zakwas na żurek
  • woda
  • biała kiełbasa
  • warzywa – cebula, marchewka, czosnek
  • śmietana
  • olej
  • przyprawy – sól, pieprz, majeranek

Jak zrobić dobry żurek na wędzonce?

Przepis na pyszny żurek na kościach wędzonych jest łatwy. Czynności nie są skomplikowane. Na przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu, ponieważ składniki muszą się dość długo gotować. Warto jednak poświęcić około dwóch godzin, aby zrobić ten smakowity żurek na kościach wędzonych.

Przepis na doskonały żurek ugotowany na bazie wywaru z wędzonych kości został podzielony na kilka łatwych korków, z którymi poradzi sobie każdy.

  • 1. krok – ugotowanie kości wędzonych z dodatkiem podsmażonej cebuli i białej kiełbasy
  • 2. krok – wlanie zakwasu i dodanie marchewki, czosnku i chrzanu, doprawienie zupy
  • 3. krok – zabielenie żurku śmietaną
  • 4. krok – podanie żurku na wędzonych kościach z białą kiełbasą i jajkiem

Jak podawać żurek na kościach wędzonych?

Pyszny i aromatyczny żurek, który gotuje się na kościach wędzonych, to propozycja na wielkanocny obiad. To tradycyjna zupa na Wielkanoc, więc w tym roku warto wykorzystać ten łatwy przepis i zaskoczyć bliskich nowym smakiem.

Według tego sprawdzonego przepisu porcje smacznego żurku na wędzonych kościach serwuje się z dodatkiem plasterków białej kiełbasy i ugotowanych na twardo jajek pokrojonych na połówki lub ćwiartki. To klasyczne dodatki do żurku, które wzbogacają danie i doskonale się ze sobą komponują. Pyszny domowy żurek na wędzonce można też posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

SKŁADNIKI

  • 2 l wody
  • 350 ml zakwasu żytniego na żurek
  • 3 kości wędzone
  • 4 białe kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużego garnka przełożyć wędzone kości. Zalać wodą i gotować 1 godzinę.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać do garnka z kośćmi.
  • Do garnka włożyć białą kiełbasę i gotować 30 minut.
  • Wlać zakwas. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać i gotować około 10 minut.
  • Odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietaną. Następnie delikatnie wlać do garnka i wymieszać.
  • Z zupy wyjąć białą kiełbasę i pokroić w plasterki.
  • Do miseczek wlać porcje żurku, nałożyć po kilka plasterków białej kiełbasy i połówki jajek na twardo.
  • Podawać na wielkanocny obiad lub inne okazje.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Anna Szulc-Górska
więcej