Czym się różni żurek od barszczu białego? [WIDEO]
Czym się różni żurek od barszczu białego? Jak zwykle to diabeł tkwi w szczegółach i podobnie jest żurkiem i barszczem białym. Wielkanoc to święta, podczas których zazwyczaj połowa Polaków poza jajkami i wędlinami stawia na stoły barszcz biały, a druga połowa żurek. Czy wiemy zatem czym różnią się od siebie te zupy?
Czym różnią się żurek i barszcz biały?
Według staropolskiej tradycji, którą opisuje Lucyna Ćwierczakiewiczowa, przedwojenna autorka książek kucharskich, żurek to zupa na zakwasie z mąki żytniej i chleba razowego. Natomiast barszcz biały, zwany inaczej zalewajką, robi się na zakwasie z mąki pszennej.
Inne dodatki do obu tych zup są podobne, czyli czosnek, majeranek, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, a także opcjonalnie chrzan. Przy czym warto wiedzieć, że żurek jest zupą bardziej ostrą, a barszcz biały bardziej słodką - co wynika ze smaku mąki użytej do przygotowania zakwasu. I jeśli nie dodamy do nich mięsa, tylko jajka lub kartofle, są to zupy postne.
Żurek je się nie tylko z białą kiełbasą, ale z wołowymi flakami i grzybami. Barszcz biały możemy podawać z grzankami, plasterkami szynki i grzybami.
Według badań naukowców żurek jedzą Polacy z południa i zachodu. Natomiast barszcz biały jest uwielbiany w Polsce centralnej i na wschodzie. Obecnie obie zupy podajemy zazwyczaj z jakiem lub białą kiełbasą. Gotujemy na wędzonym boczku lub żeberkach. Dzisiejsze gospodynie domowe w większości nie kwaszą też mąki, tylko wykorzystują gotowe zupy z torebek albo z butelkowanych zakwasów dostępnych w sklepach.
Zobacz galerię z ciekawymi przepisami na żurki i białe barszcze