Piernik na kefirze. Ciasto z bakaliami, które oczaruje w Boże Narodzenie
Dieta wegetariańska
Pyszny i aromatyczny piernik to tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście domowego piernika z bakaliami, czas to zmienić. Z tym sprawdzonym przepisem obłędne świąteczne ciasto uda się już za pierwszym razem. Jak więc go zrobić? Poznajcie łatwy i szybki przepis na piernik na kefirze z bakaliami, który oczaruje wszystkich gości.
Jak zrobić piernik na kefirze?
Domowy piernik na kefirze upieczony według tego sprawdzonego przepisu smakuje wybornie. Przygotowanie i upieczenie ciasta nie jest skomplikowane. Wystarczy wymieszać składniki w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i upiec.
Aby piernik piekło się prosto i bez przykrych niespodzianek, przepis został podzielony na poszczególne kroki:
- 1. krok – połączenie jajek z kefirem, miodem i olejem
- 2. krok – dodanie wszystkich składników suchych i zmiksowanie do połączenia
- 3. krok – upieczenie piernika
- 4. krok – udekorowanie piernika
Jak podawać piernik na kefirze?
Piernik na kefirze z dodatkiem bakalii to pomysł na pyszne i rozpływające się w ustach ciasto na święta Bożego Narodzenia. Nawet po dwóch dniach dobrze smakuje i zachowuje świeżość. Przygotowanie jest łatwe, nie zabiera dużo czasu, a wszystkie składniki można kupić nawet w małych sklepach spożywczych.
Czym można posypać piernik?
Upieczony piernik na kefirze warto udekorować. Pięknie prezentuje się z polewą czekoladową czy lukrem. Wierzch piernika można posypać kolorową posypką lub jadalnym złotem. Sprawdzą się też cukrowe gwiazdki, posiekane orzechy i suszone owoce czy cukier puder.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki kefiru
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski. Wlać kefir, miód i olej. Wymieszać.
- Wsypać mąkę, cukier, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Zmiksować do połączenia składników.
- Dodać orzechy włoskie i żurawinę. Wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Ciasto udekorować polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem.
- Podawać na deser podczas świąt Bożego Narodzenia.