Piernik na kefirze. Ciasto z bakaliami, które oczaruje w Boże Narodzenie

piernik na kefirze
Autor: Shutterstock Piernik na kefirze to proste, szybkie i obłędnie pyszne ciasto.
łatwy
75 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszny i aromatyczny piernik to tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście domowego piernika z bakaliami, czas to zmienić. Z tym sprawdzonym przepisem obłędne świąteczne ciasto uda się już za pierwszym razem. Jak więc go zrobić? Poznajcie łatwy i szybki przepis na piernik na kefirze z bakaliami, który oczaruje wszystkich gości.

Jak zrobić piernik na kefirze?

Domowy piernik na kefirze upieczony według tego sprawdzonego przepisu smakuje wybornie. Przygotowanie i upieczenie ciasta nie jest skomplikowane. Wystarczy wymieszać składniki w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i upiec.

Aby piernik piekło się prosto i bez przykrych niespodzianek, przepis został podzielony na poszczególne kroki:

  • 1. krok – połączenie jajek z kefirem, miodem i olejem
  • 2. krok – dodanie wszystkich składników suchych i zmiksowanie do połączenia
  • 3. krok – upieczenie piernika
  • 4. krok – udekorowanie piernika

Jak podawać piernik na kefirze?

Piernik na kefirze z dodatkiem bakalii to pomysł na pyszne i rozpływające się w ustach ciasto na święta Bożego Narodzenia. Nawet po dwóch dniach dobrze smakuje i zachowuje świeżość. Przygotowanie jest łatwe, nie zabiera dużo czasu, a wszystkie składniki można kupić nawet w małych sklepach spożywczych.

Czym można posypać piernik?

Upieczony piernik na kefirze warto udekorować. Pięknie prezentuje się z polewą czekoladową czy lukrem. Wierzch piernika można posypać kolorową posypką lub jadalnym złotem. Sprawdzą się też cukrowe gwiazdki, posiekane orzechy i suszone owoce czy cukier puder.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki kefiru
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski. Wlać kefir, miód i olej. Wymieszać.
  • Wsypać mąkę, cukier, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Zmiksować do połączenia składników.
  • Dodać orzechy włoskie i żurawinę. Wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasto udekorować polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem.
  • Podawać na deser podczas świąt Bożego Narodzenia.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
więcej