Kremowy i delikatny żurek zachwyci wszystkich gości. Wystarczy zrobić zakwas z płatków owsianych
Wielkanoc 2024 zbliża się wielkimi krokami. A świąt Wielkiej Nocy wiele osób nie wyobraża sobie bez pysznego żurku. Dla niektórych jednak, ta zupa jest zdecydowanie zbyt ostra w smaku. Wszystko to przez zakwas przygotowywany z żytniej mąki. Jeśli jednak zależy nam na delikatnej i kremowej zupie, możemy przygotować o wiele delikatniejszy zakwas, którego podstawą są płatki owsiane.
Zakwas owsiany - potrzebne składniki
Żurek jest jedną z ulubionych zup Polaków. Szczególnie często przygotowuje się ją w okresie Wielkiej Nocy, kiedy to tradycyjnie podaje się ją do śniadania. Nie każdemu odpowiada jednak ostry smak żurku, a zdecydowanie woleliby delikatniejszą zupę. Nic jednak straconego. Bez problemu można przygotować tę zupę, tak by była idealnie kremowa. Wystarczy tylko zamienić tradycyjny zakwas z mąki żytniej, na taki przygotowany z płatków owsianych. Potrzebować będziemy do tego wyłącznie pięciu składników:
- płatków owsianych
- wody
- liści laurowych
- ziela angielskiego
- czosnku
Jeśli chcemy by nasz zakwas był bezglutenowy, bez problemu możemy wybrać odpowiednio oznaczone płatki owsiane.
Jak zrobić zakwas owsiany?
Przygotowanie zakwasu owsianego jest niezwykle proste i szybkie, a poradzi sobie z nim niemal każdy. Wystarczy zmielić płatki owsiane, wymieszać je z wodą i przyprawami i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej pięć dni. Trzeba pamiętać jednak, że nie powinien być on szczelnie zamknięty, a po prostu przykryty za pomocą lnianej lub płóciennej czystej ściereczki. Zakwas ten może również modyfikować. Można dodać sól, majeranek, chrzan czy pieprz. Jeśli chcemy, aby szybciej był gotowy wystarczy dodać dwie łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków. W ten sposób zaszczepimy kwas mlekowy, który przyspieszy proces dojrzewania zakwasu.
Jak przechowywać domowy zakwas?
Jeśli zakwasu nie będziemy używać od razu po zakwaszeniu, powinniśmy przelać go do słoika lub szklanej butelki, która wcześniej została umyta i wyparzona. Następnie chowamy do lodówki, gdzie może stać przez około 2-3 tygodnie. Zakwas jest gotowy, gdy przestaje buzować. Trzeba jednak pamiętać, że jeżeli z jakiegoś powodu pojawi się na nim widoczna pleśń - cały zakwas trzeba będzie wyrzucić.
SKŁADNIKI
- 10 łyżek płatków owsianych
- litr wody
- 5 ząbków czosnku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od zmielenia płatków owsianych przy użyciu blendera albo młynka do kawy.
- Proszek owsiany zalewamy ciepłą wodą.
- Dodajemy pozostałe składniki i przykrywamy czystą ściereczką.
- Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na pięć dni.
- Kiedy zakwas zaczyna pachnieć słodko-kwaśnie to znak, że jest gotowy.