Żurek staropolski - przepis tradycyjny

Żurek Staropolski
Autor: Shutterstock Żurek staropolski podawaj z białą kiełbasą i ugotowanymi oddzielnie ziemniakami
średni
90 min
4

Przepis na tradycyjny żurek staropolski - wykorzystaj go na Wielkanoc. Zgodnie z tradycją żurek staropolski podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z kością
  • 300 g boczku wędzonego
  • 300 g białej kiełbasy
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 0,5 l zakwasu żytniego
  • 0,5 pora
  • 0,5 selera
  • 2 cebule średniej wielkości
  • przyprawy: kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  • Dodaj suszone grzyby i przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i pokruszony kminek). Wywar gotuj powoli przez około 1 godzinę. Następnie usuń warzywa.
  • Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, po czym wyjmij ją i odstaw na bok.
  • Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.
  • Zakwas żytni wymieszaj energicznie wstrząsając butelką. Połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki.
  • Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?

Żurek, czy barszcz biały? Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę

Judyta Wanicka
więcej