Żurek staropolski - przepis tradycyjny
2023-03-22
średni
90 min
4
Przepis na tradycyjny żurek staropolski - wykorzystaj go na Wielkanoc. Zgodnie z tradycją żurek staropolski podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mięsa wieprzowego z kością
- 300 g boczku wędzonego
- 300 g białej kiełbasy
- 100 g suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 0,5 l zakwasu żytniego
- 0,5 pora
- 0,5 selera
- 2 cebule średniej wielkości
- przyprawy: kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
- Dodaj suszone grzyby i przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i pokruszony kminek). Wywar gotuj powoli przez około 1 godzinę. Następnie usuń warzywa.
- Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, po czym wyjmij ją i odstaw na bok.
- Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.
- Zakwas żytni wymieszaj energicznie wstrząsając butelką. Połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki.
- Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Żurek, czy barszcz biały? Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę