Jak zrobić żurek z butelki? Prosty przepis na żur dla zabieganych

Żurek z butelki
Autor: Shutterstock Żurek na gotowym zakwasie z butelki wychodzi bardzo smaczny.
łatwy
40 min
5

To przepis dla tych, którzy nie nastawiają samodzielnie zakwasu. Przyznam, że ja też tego nie robię. W sklepach można kupić dobry jakościowo zakwas, a na nim zrobić pyszny żurek. Nawet na Wielkanoc przygotowuję żurek z zakwasu z butelki. I jest pyszny.

SKŁADNIKI

  • 0,5 l żurku z butelki
  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka 
  • 1 cebula
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pieprz i sól
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać woda i doprowadzić do wrzenia.
  • Warzywa obrać, cebule delikatnie opalić nad ogniem. Dodać do kiełbasy.
  • Gotować ok 20 minut, po czym wyjąc warzywa. DO zupy włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Żurek z butelki dokładnie wymieszać, najlepiej intensywnie nim wstrząsając.
  • Gdy cała zawarta w nim mąka równomiernie wymiesza się z płynem, wlać go do zupy.
  • Żurek zaprawić zahartowaną gorącą zupa śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • Na koniec dodać chrzan do smaku. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?

Zobacz naszą galerię z przepisami na zakwas i pyszne domowe żurki i białe barszcze

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej