Jak zrobić żurek z butelki? Prosty przepis na żur dla zabieganych
2024-03-30
łatwy
40 min
5
To przepis dla tych, którzy nie nastawiają samodzielnie zakwasu. Przyznam, że ja też tego nie robię. W sklepach można kupić dobry jakościowo zakwas, a na nim zrobić pyszny żurek. Nawet na Wielkanoc przygotowuję żurek z zakwasu z butelki. I jest pyszny.
SKŁADNIKI
- 0,5 l żurku z butelki
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 litry wody
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu
- pieprz i sól
- majeranek
- 3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać woda i doprowadzić do wrzenia.
- Warzywa obrać, cebule delikatnie opalić nad ogniem. Dodać do kiełbasy.
- Gotować ok 20 minut, po czym wyjąc warzywa. DO zupy włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Żurek z butelki dokładnie wymieszać, najlepiej intensywnie nim wstrząsając.
- Gdy cała zawarta w nim mąka równomiernie wymiesza się z płynem, wlać go do zupy.
- Żurek zaprawić zahartowaną gorącą zupa śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Na koniec dodać chrzan do smaku. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Zobacz naszą galerię z przepisami na zakwas i pyszne domowe żurki i białe barszcze