Tych składników nie dodawaj do żurku. Unikniesz kulinarnej wpadki
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już teraz zastanawiamy się nad menu, szukamy sprawdzonych przepisów i robimy zakupy. Na wielkanocnym stole w wielu polskich domach na pewno pojawi się żurek. Jak zrobić pyszny żurek, który będzie również bezpieczny dla zdrowia?
Spis treści
Wielkanocny żurek
Tradycyjny żurek ma wielu fanów, a cała rzesza Polaków nie wyobraża sobie bez niego Wielkanocy. Podawany z jajkiem na twardo i białą kiełbasą zupa zachwyci niejedno podniebienie. Gotując żurek, można jednak popełnić kilka błędów, które spowodują, że potrawa nie będzie smaczna i zdrowa.
Czego nie dodawać do żurku?
Aby żurek był pyszny, a goście długo wspominali jego niepowtarzalny smak, warto dowiedzieć się, jak to dobrze zrobić. Czego więc nie dodawać do żurku?
- Kiełbasa – najlepiej kupować ją w sprawdzonym sklepie i wybierać taką, w której składzie jest mięso, przyprawy i jak najmniejsza ilość tłuszczu. Jeżeli na etykiecie wymienione są konserwanty, barwniki czy sztuczne aromaty, taką kiełbasę trzeba omijać szerokim łukiem.
- Mąka – kulinarni eksperci uważają, że do perfekcyjnego żurku nie trzeba już dosypywać mąki. Dodatek ten powoduje, że świąteczna zupa staje się o wiele cięższa.
- Sól – doprawiając zupę solą, trzeba uważać. Sam zakwas na żurek i kiełbasa są już wystarczająco słone, więc łatwo o kulinarną wpadkę. Pamiętajmy o zaleceniach lekarzy i nie przekraczajmy dozwolonej normy, czyli jednej płaskiej łyżeczki.
- Przyprawy z glutaminianem sodu – pełne niezdrowych składników, sztucznych barwników, aromatów i soli gotowe mieszanki przyprawowe nie tylko nie poprawią smaku żurku, ale mogą go bardzo łatwo zepsuć i negatywnie wpłynąć na zdrowie.
- Śmietana – dodatek ten nie tylko zagęści zupę, ale i nieco złagodzi jej smak. Można jednak z niego zrezygnować. Żupa nie będzie tak ciężka i kaloryczna.
Przepisy na żurek
Najlepszy i najsmaczniejszy żurek to ten, który ugotujemy własnoręcznie w domu. Dzięki temu zupa będzie miała odpowiedni smak i nie będzie zawierać chemicznych dodatków. Domowy żurek to nie tylko mnóstwo smaku, ale i porcja zdrowia.
Polecamy przepisy na żurki, które możecie zrobić sami:
- Tradycyjny żurek na Wielkanoc
- Domowy żurek na zakwasie. Jak zrobić?
- Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej
- Żurek z białą kiełbasą - prosty, szybki przepis
- Jak zrobić żurek z butelki? Prosty przepis na żur dla zabieganych