Tych składników nie dodawaj do żurku. Unikniesz kulinarnej wpadki

2023-03-30 13:27

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już teraz zastanawiamy się nad menu, szukamy sprawdzonych przepisów i robimy zakupy. Na wielkanocnym stole w wielu polskich domach na pewno pojawi się żurek. Jak zrobić pyszny żurek, który będzie również bezpieczny dla zdrowia?

tego nie dodawaj do żurku
Autor: Shutterstock Bez tych składników żurek może się obejść.

Spis treści

  1. Wielkanocny żurek
  2. Czego nie dodawać do żurku?
  3. Przepisy na żurek

Wielkanocny żurek

Tradycyjny żurek ma wielu fanów, a cała rzesza Polaków nie wyobraża sobie bez niego Wielkanocy. Podawany z jajkiem na twardo i białą kiełbasą zupa zachwyci niejedno podniebienie. Gotując żurek, można jednak popełnić kilka błędów, które spowodują, że potrawa nie będzie smaczna i zdrowa.

Czego nie dodawać do żurku?

Aby żurek był pyszny, a goście długo wspominali jego niepowtarzalny smak, warto dowiedzieć się, jak to dobrze zrobić. Czego więc nie dodawać do żurku?

  • Kiełbasa – najlepiej kupować ją w sprawdzonym sklepie i wybierać taką, w której składzie jest mięso, przyprawy i jak najmniejsza ilość tłuszczu. Jeżeli na etykiecie wymienione są konserwanty, barwniki czy sztuczne aromaty, taką kiełbasę trzeba omijać szerokim łukiem.
  • Mąka – kulinarni eksperci uważają, że do perfekcyjnego żurku nie trzeba już dosypywać mąki. Dodatek ten powoduje, że świąteczna zupa staje się o wiele cięższa.
  • Sól – doprawiając zupę solą, trzeba uważać. Sam zakwas na żurek i kiełbasa są już wystarczająco słone, więc łatwo o kulinarną wpadkę. Pamiętajmy o zaleceniach lekarzy i nie przekraczajmy dozwolonej normy, czyli jednej płaskiej łyżeczki.
  • Przyprawy z glutaminianem sodu – pełne niezdrowych składników, sztucznych barwników, aromatów i soli gotowe mieszanki przyprawowe nie tylko nie poprawią smaku żurku, ale mogą go bardzo łatwo zepsuć i negatywnie wpłynąć na zdrowie.
  • Śmietana – dodatek ten nie tylko zagęści zupę, ale i nieco złagodzi jej smak. Można jednak z niego zrezygnować. Żupa nie będzie tak ciężka i kaloryczna.

Przepisy na żurek

Najlepszy i najsmaczniejszy żurek to ten, który ugotujemy własnoręcznie w domu. Dzięki temu zupa będzie miała odpowiedni smak i nie będzie zawierać chemicznych dodatków. Domowy żurek to nie tylko mnóstwo smaku, ale i porcja zdrowia.

Polecamy przepisy na żurki, które możecie zrobić sami:

Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?