Domowy żurek na zakwasie. Jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Żurek to nie tylko pyszna zupa, ale też tradycyjna potrwa na polskim stole. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie.
SKŁADNIKI
- Domowy zakwas:
- ½ l wody
- 10 łyżek mąki żytniej razowej lub kromka razowego chleba
- kilka ząbków czosnku
- Przygotowanie zakwasu jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Wszystkie wymienione wyżej składniki należy wymieszać i odstawić na 3-4 dni w ciepłym miejscu.
- 500g żeberek wędzonych
- 4 kawałki surowej kiełbasy
- włoszczyzna
- 2 cebule
- 1 jajko na osobę
- 6 łyżek słodkiej śmietany
- 1 łyżka chrzanu
- przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gdy już mamy wszystkie składniki, a zakwas odstał 3-4 dni możemy zabrać się za gotowanie.
- Najpierw trzeba wrzucić włoszczyznę i żeberka do dwóch litrów wody i gotować przez godzinę.
- Do bulionu dorzucić jedną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.
- Następnie drugą cebulę pokroić i poddusić na patelni i wraz z kiełbasą dodać do bulionu.
- Teraz pora na zakwas, który należy najpierw przecedzić przez sitko, następnie dodać do bulionu.
- Całość doprawić solą, pieprzem.
- Na koniec dodać chrzan i majeranek.
- Żurek najlepiej smakuje podawany z łyżką śmietany i ugotowanym jajkiem na twardo.