Czy do żurku dodaje się śmietanę? Wszystko zależy od jednego czynnika
Żurek to klasyczna zupa kuchni polskiej, którą tradycyjnie gotuje się z okazji Świąt Wielkanocnych. W internecie książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na pyszny i aromatyczny żurek. W wielu z nich tę tradycyjną zupę na zakwasie zabiela się śmietaną. Czy jest to dobre rozwiązanie? Czy do żurku powinno dodawać się śmietanę?
Spis treści
- Czy do żurku dodaje się śmietanę?
- Żurek ze śmietaną czy bez?
- Jaka śmietana do żurku?
- Ile dodać śmietany do żurku?
Czy do żurku dodaje się śmietanę?
Zwolenników żurku ze śmietaną jest tak samo dużo jak przeciwników tego dodatku. Niektórzy twierdzą, że żurek ze śmietaną to zupełnie inna zupa i nie uznają takich przepisów. Druga strona uważa, że żurek zabielony śmietaną smakuje wyjątkowo dobrze i nie wyobraża sobie tej wielkanocnej zupy bez tego składnika. Czy więc do żurku powinno dodawać się śmietanę?
Żurek ze śmietaną to pyszna zupa, której smak nieco różni się od klasycznej wersji. Śmietana w żurku sprawia, że zupa zyskuje kremową konsystencję i ma głęboki smak. Jest delikatniejsza i niweluje charakterystyczną kwaśną nutę.
Żurek ze śmietaną czy bez?
Pyszny domowy żurek na Wielkanoc można ugotować z dodatkiem śmietany lub bez. Żurek bez tego składnika ma wyrazisty i kwaśny smak. Aromatyczny żurek wielkanocny ze śmietaną ma nieco inną konsystencję i łagodniejszy smak. Szczególnie przypadnie do gustu osobom, dla których tradycyjna wersja jest zbyt kwaśna, a nawet drażniąca. Wszystko zależy więc od preferencji smakowych.
Jaka śmietana do żurku?
Wybierając przepis na żurek ze śmietaną, dobrze jest wybrać odpowiedni produkt. W sklepowych lodówkach można znaleźć śmietany o różnej zawartości tłuszczu i konsystencji. Do wielkanocnego żurku najlepsza będzie kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu od 12 proc. do 18 proc. Dzięki temu zupa będzie kremowa, ale niezbyt tłusta.
Zamiast śmietany do żurku można dodać także naturalny jogurt. Zupa będzie tak samo dobra i kremowa, ale i mniej kaloryczna. W tej wersji polecana jest osobom, które są na diecie odchudzającej.
Ile dodać śmietany do żurku?
Proporcje składników zależą od przepisu na żurek ze śmietaną. Zwykle na garnek wielkanocnej zupy o pojemności około 1 i 1/2 litra dodaje się od czterech do pięciu łyżek śmietany. Aby żurek ze śmietaną udał się i smakował każdemu, warto trzymać się proporcji podanych w wybranym przepisie.
Zobacz galerię i poznaj łatwe przepisy na wielkanocny żurek i biały barszcz. Poniżej znajdziesz także szybki quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o tradycyjnych potrawach wielkanocnych.