Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Pomogą te babcine triki

2023-04-03 16:40

Ugotowanie dobrego żurku nie jest skomplikowane. Może się jednak zdarzyć, że mimo wszelkich starań i przestrzegania przepisu, świąteczna zupa jest za kwaśna. Co robić? Jak uratować żurek o zbyt kwaśnym smaku? Pomogą sprawdzone metody babci.

jak uratować żurek?
Autor: Shutterstock Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Sprawdźcie patenty babci.

Spis treści

  1. Żurek – tradycyjna zupa na Wielkanoc
  2. Co zrobić, żeby żurek nie był kwaśny?
  3. Jak uratować kwaśny żurek?
  4. Przepisy na żurek

Żurek – tradycyjna zupa na Wielkanoc

To łatwa zupa, która jest jedną z obowiązkowych potraw w czasie świąt wielkanocnych. Jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Zawiera wiele cennych składników odżywczych i ma pozytywny wpływ na zdrowie. Dobrze ugotowany żurek odwdzięczy się smakiem i prozdrowotnym działaniem.

Co zrobić, żeby żurek nie był kwaśny?

Najlepszy żurek powstanie, jeżeli będziemy przestrzegać proporcji. Warto zapamiętać, że na półtora litra wywaru przypada pół lita zakwasu. Można go zrobić samodzielnie lub kupić gotowy w sklepie. Należy jednak wybrać produkt dobrej jakości, dzięki któremu żurek będzie miał idealny smak. Dobrze jest kupić go w sprawdzonym lub polecanym sklepie czy piekarni. 

Jak uratować kwaśny żurek?

Nawet jeżeli postępujemy zgodnie z przepisem i stosujemy wszystkie zalecane wskazówki, żurek może okazać się bardzo kwaśny. Co zrobić, aby tuż przed świętami nie zaliczyć kulinarnej wpadki? Czy można uratować kwaśny żurek?

Jeżeli żurek jest za bardzo kwaśny w smaku, istnieje kilka sprawdzonych metod, aby zupa zamieniła się w pyszną wielkanocną potrawę. Najlepsze patenty stosowały nasze babcie. Dzięki nim kwaśny żurek można bardzo łatwo i szybko uratować.

  • Śmietana

Pierwszym babcinym trikiem jest dodanie do żurku śmietany. Kwasowość zniknie bardzo szybko, a zupa będzie jak zawsze pyszna i nikt nie domyśli się, że jeszcze chwilę temu było z nią coś nie tak.

  • Soda oczyszczona

Kwaśny żurek pomoże uratować soda oczyszczona. Wystarczy mała jej ilość, aby zneutralizować kwaśny smak. Już pół łyżeczki może szybko zmienić smak wielkanocnej zupy.

  • Cukier

Ten patent polega na posłodzeniu żurku. Odrobina cukru może sprawić, że kwaśny smak zniknie.

Przepisy na żurek

Sprawdźcie nasze przepisy na żurek w różnych odsłonach:

Wielkanocny mazurek czekoladowy