Wegański żurek: przepis jak zrobić wielkanocny barszcz biały bez mięsa
2022-04-10
łatwy
20 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wegański żurek nie jest nowym wynalazkiem. W czasach, gdy skrupulatnie przestrzegano postu, bezmięsny żur, tudzież barszcz biały często lądował na stołach. Bezmięsne zupy należą do wielkiej kulturowej spuścizny kuchni polskiej. Dzisiaj mamy jednak dużo więcej możliwości wzbogacenia wielkanocnego żuru wegańskiego o dodatki, które sycą i smakują!
SKŁADNIKI
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku oraz jeszcze 2 na wykończenie zupy
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu warzywnego
- 400 g ziemniaków obranych
- 500 ml zakwasu na barszcz biały
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
- 2 liście laurowe
- 4-6 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1-2 łyżki chrzanu w occie
- sól i mielony pieprz do smaku
- 200 ml wegańskiego zamiennika śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej.
- Dodać posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać posiekane 4 ząbki czosnku i smażyć jeszcze pół minuty.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i przyprawy. Gotować około 15 minut.
- Wlać zakwas i zagotować. Następnie jeszcze gotować 5 minut.
- Na koniec zupę doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, chrzanem i zamiennikiem śmietany.
- Zamiast ziemniaków lub razem można do zupy dodać: smażone pieczarki, smażone wędzone tofu lub smażone kiełbaski wegańskie.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?