Żur staropolski

2021-03-29
Tradycyjny żurek na Wielkanoc
Autor: thinkstockphotos.com Żur staropolski podawany jest z białą kiełbasą, jajkiem i boczkiem
łatwy
60 min
4

Przepis na tradycyjny żur staropolski na bazie zakwasu żytniego, podawany z białą kiełbasą, boczkiem i ugotowanym na twardo jajkiem. W niektórych regionach żur staropolski serwuje się z ugotowanymi osobno, okraszonymi ziemniakami. Wybierz ulubioną wersję i przyrządź żur staropolski według tradycyjnej receptury.

SKŁADNIKI

  • Włoszczyzna
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • Kilka suszonych grzybów
  • Ząbek czosnku
  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 4 jajka
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Pieprz
  • Sól
  • Natka pietruszki
  • Łyżka smalcu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę zalać zimną wodą. Dodać pokrojone grzyby (wcześniej namoczone), pieprz, sól oraz ziele i liście laurowe. Gotować ok. 30 minut pod przykryciem.
  • Ugotowany wywar przecedzić, pozostawić jedynie grzyby.
  • Cebulę pokroić w kostkę, boczek w paski, a kiełbasę w plasterki. Wszystko usmażyć na smalcu z dodatkiem majeranku. Dodać do wywaru i gotować jeszcze ok. 10 minut.
  • Dodać zakwas i wyciśnięty czosnek. Gotować kolejne 10 minut.
  • Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami (przekrojone na pół lub na ćwiartki). Posypać pietruszką.