Żur staropolski
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepis na tradycyjny żur staropolski na bazie zakwasu żytniego, podawany z białą kiełbasą, boczkiem i ugotowanym na twardo jajkiem. W niektórych regionach żur staropolski serwuje się z ugotowanymi osobno, okraszonymi ziemniakami. Wybierz ulubioną wersję i przyrządź żur staropolski według tradycyjnej receptury.
SKŁADNIKI
- Włoszczyzna
- 10 dag wędzonego boczku
- 10 dag białej kiełbasy
- 1 cebula
- Kilka suszonych grzybów
- Ząbek czosnku
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 4 jajka
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Majeranek
- Pieprz
- Sól
- Natka pietruszki
- Łyżka smalcu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę zalać zimną wodą. Dodać pokrojone grzyby (wcześniej namoczone), pieprz, sól oraz ziele i liście laurowe. Gotować ok. 30 minut pod przykryciem.
- Ugotowany wywar przecedzić, pozostawić jedynie grzyby.
- Cebulę pokroić w kostkę, boczek w paski, a kiełbasę w plasterki. Wszystko usmażyć na smalcu z dodatkiem majeranku. Dodać do wywaru i gotować jeszcze ok. 10 minut.
- Dodać zakwas i wyciśnięty czosnek. Gotować kolejne 10 minut.
- Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami (przekrojone na pół lub na ćwiartki). Posypać pietruszką.