Wielkanocny pewniak: przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem wędzonym

2021-04-08
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Wielkanocny  barszcz biały
Autor: Shutterstock Wielkanocny barszcz biały ugotowany według przepisu na żurek z kiełbasą i boczkiem
łatwy
15 min
6

Wielkanocny pewniak to oczywiście żurek! Trudno sobie wyobrazić bez niego świąteczne śniadanie. Oto przepis na tradycyjny żurek domowy z białą kiełbasą i boczkiem. Pierwsze danie idealne na Wielkanoc!

Składniki

3 białe kiełbasy surowe

200 g wędzonego boczku

6 ząbków czosnku

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1,25 l wody

500 ml zakwasu na żur

1 łyżka majeranku

1/2 łyżeczki ziaren pieprzu

1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego

1 listek laurowy

2-4 łyżki śmietany 18%

sól i pieprz mielony do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Marchewkę, pietruszkę i cebulę oczyść. Pozostaw w całości.

Do garnka włóż kiełbasę, boczek, marchewkę, pietruszkę, cebulę i 5 ząbków czosnku. Dodaj majeranek, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i listek laurowy. Wlej wodę. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.

Wyjmij z wywaru kiełbasę, boczek i warzywa. Kiełbasę pokrój w plasterki. Boczek pokrój w kostkę. Marchewkę również pokrój na plasterki. Pozostałe warzywa wyrzuć.

Do uzyskanego wywaru dodaj połowę zakwasu. Zamieszaj i spróbuj. Dodaj tyle zakwasu, ile lubisz.

Wywar zakwaszony zakwasem zagotuj. Zakwas zawiera surową mąką.

Do gotowego żurku dodaj bardzo drobno posiekany ząbek czosnku oraz śmietanę. Wymieszaj. Spróbuj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Na koniec dodaj okrojoną kiełbasę, boczek, marchewkę, a także jajka przekrojone na pół.

Podawaj z ciemnym pieczywem.