Z czego zrobić panierkę? Kilka sprawdzonych pomysłów na smaczną i chrupiąca panierkę do kurczaka, ryby i schabowego

2022-08-16 9:34

Panierka dodaje daniom chrupkości, wyrazistości i niestety zazwyczaj również sporej ilości kalorii. Przynajmniej ta tradycyjna z tartej bułki czy mąki. Jeśli nie wyobrażasz sobie ulubionych kotletów, kurczaka czy ryby w wersji bez panierki, ale z jakiegoś powodu nie chcesz lub nie możesz jadać tradycyjnej panierki, wypróbuj którejś z alternatywnych wersji. Panierkę można przygotować z wielu produktów, często zdecydowanie zdrowszych niż okruszki chleba.

Panierka
Autor: Shutteratock Tradycyjna panierkę robi się z bułki tartej, ale jest tez wiele innych możliwości.

Spis treści

  1. Tradycyjna panierka
  2. Panko, czyli panierka po azjatycku
  3. Panierka bez tartej bułki
  4. Panierka z warzyw
  5. Co zamiast jajek do panierki?

Tradycyjna panierka

Tradycyjna panierka z tartej bułki i jajka to najpopularniejszy sposób obtaczania dań mięsnych. Jej smak zna chyba każdy, większość z nas lubi. Zazwyczaj jest smaczna, chrupiąca i kaloryczna. Jedni używają tylko jajka i bułki, inni dodają etap mączny, a jeszcze inni mieszają jajka z wodą. Każdy sposób jest dobry, jeśli wam odpowiada. Za pomocą panierki można tez podkręcić smak potrawy dodając albo do jajka, albo do bułki ulubione przyprawy.

Oczywiści zarówno smak i świeżość jajek, jak i czystość bułki tartej ma wpływ na ostateczny smak potrawy. Na sklepowych półkach można spotkać często bardzo niskiej jakości bułkę tartą, która powstaje ze wszystkich zbędnych produktów w piekarni, więc często ma domieszkę chleba. Domowa bułka - z tartych białych kajzerek to chyba najsmaczniejsza jej wersja, ale wymaga poświęcenie nieco pracy, jeśli bułki ścieramy na tarce. Jednak większość elektrycznych maszynek do mielenia mięsa ma w zestawie końcówkę do mielenia bułki - to znacznie ułatwia sprawę. Polecam taką domową bułkę tartą.

Sprawdź: 

Bułka tarta - skromna, ale niezbędna. Co warto o niej wiedzieć?

Co zawiera sklepowa bułka tarta? Jak zrobić domową?

Panko, czyli panierka po azjatycku

Panko to typ panierki popularnej w Azji, a wywodzącej się z Japonii. Od naszej bułki tartej różni się teksturą i wielkością "okruchów" - jest sporo grubsza. Dzięki temu pozwala uzyskać znaczny poziom chrupkości dania i co bardzo istotne - chłonie znacznie mniej tłuszczu podczas smażenia. Suchą panierkę panko kupuje się gotową, bo proces jej przygotowania jest dość żmudny. Jednak można próbować zrobić ją w domu. Więcej o panierce panko, o tym jak ją przygotować i do czego stosować przeczytacie w tekście: Panierka panko - zastosowania kulinarne. Jak zrobić domowe panko?

Panierka bez tartej bułki

Jeśli panierka z tartej bułki nie do końca wam odpowiada warto wypróbować kilka alternatyw. Czym można zastąpić lub częściowo zastąpić tarta bułkę? Oto kilka propozycji:

Panierka z warzyw

Panierkę można też zrobić z tartych warzyw. Mamy wtedy takie 2 w 1. Oto nasze propozycje:

Co zamiast jajek do panierki?

Aby sypki element panierki mógł się dobrze przylgnąć do mięsa czy warzyw, trzeba zastosować coś wilgotnego, co zadziała jak klej. Tradycyjnie stosuje się rozkłócone jajko, czasem z dodatkiem wody lub mleka. Czym je zastąpić? 

  • woda - produkt do panierowana można zwilżyć delikatnie wodą. nie działa ona tak dobrze jak jajko, ale przytrzymuje sypka panierkę na mięsie czy warzywach. Niestety często podczas smażenia taka panierka odchodzi;
  • jogurt - jogurt całkiem nieźle zastępuje w panierce jajka, nadając też charakterystyczny posmak daniu, świetnie pasujący do piersi kurczaka lub indyka;
  • majonez - podobnie jak jogurt, scala panierkę, dodaje smaku, a dodatkowo nieco zmiękcza mięso;
  • musztarda - świetna do wieprzowiny, znakomicie ją zmiękcza, nadaje wyrazistości;
  • glutek lniany - czyli zaparzone ziarna siemienia lnianego, najbardziej przypomina w konsystencji jajko, a właściwie białko jaja. Znakomity zamiennik jajka w wielu przepisach wegańskich. O tym jak zrobić lniany kisielek i do czego można go wykorzystać przeczytasz w tekście: Cudowne siemię lniane - do picia, na włosy, zamiast jajka
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE