Z czego zrobić panierkę? Kilka sprawdzonych pomysłów na smaczną i chrupiąca panierkę do kurczaka, ryby i schabowego
Panierka dodaje daniom chrupkości, wyrazistości i niestety zazwyczaj również sporej ilości kalorii. Przynajmniej ta tradycyjna z tartej bułki czy mąki. Jeśli nie wyobrażasz sobie ulubionych kotletów, kurczaka czy ryby w wersji bez panierki, ale z jakiegoś powodu nie chcesz lub nie możesz jadać tradycyjnej panierki, wypróbuj którejś z alternatywnych wersji. Panierkę można przygotować z wielu produktów, często zdecydowanie zdrowszych niż okruszki chleba.
Spis treści
- Tradycyjna panierka
- Panko, czyli panierka po azjatycku
- Panierka bez tartej bułki
- Panierka z warzyw
- Co zamiast jajek do panierki?
Tradycyjna panierka
Tradycyjna panierka z tartej bułki i jajka to najpopularniejszy sposób obtaczania dań mięsnych. Jej smak zna chyba każdy, większość z nas lubi. Zazwyczaj jest smaczna, chrupiąca i kaloryczna. Jedni używają tylko jajka i bułki, inni dodają etap mączny, a jeszcze inni mieszają jajka z wodą. Każdy sposób jest dobry, jeśli wam odpowiada. Za pomocą panierki można tez podkręcić smak potrawy dodając albo do jajka, albo do bułki ulubione przyprawy.
Oczywiści zarówno smak i świeżość jajek, jak i czystość bułki tartej ma wpływ na ostateczny smak potrawy. Na sklepowych półkach można spotkać często bardzo niskiej jakości bułkę tartą, która powstaje ze wszystkich zbędnych produktów w piekarni, więc często ma domieszkę chleba. Domowa bułka - z tartych białych kajzerek to chyba najsmaczniejsza jej wersja, ale wymaga poświęcenie nieco pracy, jeśli bułki ścieramy na tarce. Jednak większość elektrycznych maszynek do mielenia mięsa ma w zestawie końcówkę do mielenia bułki - to znacznie ułatwia sprawę. Polecam taką domową bułkę tartą.
Sprawdź:
Bułka tarta - skromna, ale niezbędna. Co warto o niej wiedzieć?
Co zawiera sklepowa bułka tarta? Jak zrobić domową?
Panko, czyli panierka po azjatycku
Panko to typ panierki popularnej w Azji, a wywodzącej się z Japonii. Od naszej bułki tartej różni się teksturą i wielkością "okruchów" - jest sporo grubsza. Dzięki temu pozwala uzyskać znaczny poziom chrupkości dania i co bardzo istotne - chłonie znacznie mniej tłuszczu podczas smażenia. Suchą panierkę panko kupuje się gotową, bo proces jej przygotowania jest dość żmudny. Jednak można próbować zrobić ją w domu. Więcej o panierce panko, o tym jak ją przygotować i do czego stosować przeczytacie w tekście: Panierka panko - zastosowania kulinarne. Jak zrobić domowe panko?
Panierka bez tartej bułki
Jeśli panierka z tartej bułki nie do końca wam odpowiada warto wypróbować kilka alternatyw. Czym można zastąpić lub częściowo zastąpić tarta bułkę? Oto kilka propozycji:
- mąka - panierka z mąki jest delikatniejsza w smaku, ale tez zdecydowanie mniej chrupiąca i wyrazista
- otręby - bardzo bogata w błonnik panierka, o charakterystycznym smaku. Do wyboru mamy otręby pochodzące z różnych zbóż, np. Pierś kurczaka panierowana w otrębach
- płatki kukurydziane - jeśli zależy ci na megachrupiącej panierce - użyj płatków kukurydzianych, przed użyciem dobrze jest je pokruszyć, będą lepiej przywierać do mięsa, np. Kotlety rybne w panierce z płatków kukurydzianych
- płatki owsiane - krok w kierunku nieco zdrowszej panierki, smaczne, bogate w błonnik, ale należy uważać, bo łatwo się przypalają podczas smażenia, np. Kurczak w płatkach owsianych i lekkim sosie musztardowym
- chipsy - pokruszone chipsy to patent na szybka panierkę o wyrazistym smaku, np. Skrzydełka z kurczaka w panierce z chipsów
- krakersy - panierka z pokruszonych krakersów jest intensywniejsza w smaku i bardziej słona niż ta bułczana, np. Frytki z fasolki w panierce z krakersów
- orzechy - drobno posiekane orzechy to dobry sposób a zdrowszą panierkę, świetnie sprawdzają się do panierowania drobiu. Różne rodzaje orzechów dają rożne wrażenia smakowe, np. Klopsiki w orzechowej panierce
- wiórki kokosowe - świetna panierka do piersi kurczaka czy kotletów z filetu indyczego, np. Kurczak w kokosowym płaszczyku
- płatki migdałowe - podobnie jak wiórki kokosowe i orzechy znakomicie sprawdzają się do panierowania indyka i kurczaka, ale także ryby i schabu wieprzowego, np. Pstrąg pieczony w płatkach migdałowych
- ser - na przykład parmezan, można go wymieszać z bułką tartą lub inny niezbyt topliwy ser, np. Kurczak w chrupiącej serowej panierce
Panierka z warzyw
Panierkę można też zrobić z tartych warzyw. Mamy wtedy takie 2 w 1. Oto nasze propozycje:
- zielenina np. Medaliony z karkówki panierowane w zieleninie
- ziemniaki, np. Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu
- marchew, np. Pierś kurczaka pod marchewkową pierzynką
Co zamiast jajek do panierki?
Aby sypki element panierki mógł się dobrze przylgnąć do mięsa czy warzyw, trzeba zastosować coś wilgotnego, co zadziała jak klej. Tradycyjnie stosuje się rozkłócone jajko, czasem z dodatkiem wody lub mleka. Czym je zastąpić?
- woda - produkt do panierowana można zwilżyć delikatnie wodą. nie działa ona tak dobrze jak jajko, ale przytrzymuje sypka panierkę na mięsie czy warzywach. Niestety często podczas smażenia taka panierka odchodzi;
- jogurt - jogurt całkiem nieźle zastępuje w panierce jajka, nadając też charakterystyczny posmak daniu, świetnie pasujący do piersi kurczaka lub indyka;
- majonez - podobnie jak jogurt, scala panierkę, dodaje smaku, a dodatkowo nieco zmiękcza mięso;
- musztarda - świetna do wieprzowiny, znakomicie ją zmiękcza, nadaje wyrazistości;
- glutek lniany - czyli zaparzone ziarna siemienia lnianego, najbardziej przypomina w konsystencji jajko, a właściwie białko jaja. Znakomity zamiennik jajka w wielu przepisach wegańskich. O tym jak zrobić lniany kisielek i do czego można go wykorzystać przeczytasz w tekście: Cudowne siemię lniane - do picia, na włosy, zamiast jajka