Skrzydełka z kurczaka w panierce z chipsów

2021-03-29
Skrzydełka z kurczaka w panierce z chipsów
Autor: Shutterstock Skrzydełka z kurczaka w panierce z chipsów to pomysł na szybki i łatwy obiad.
łatwy
20 min
4

Bardzo proste w przygotowaniu danie z kurczaka. Skrzydełka panierowane w chipsach są aromatyczne i chrupiące, ale - nie oszukujmy się - niezbyt zdrowe. Ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg skrzydełek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • suszona bazylia
  • sól
  • 200 g chipsów paprykowych
  • 0,25 kostki masła lub margaryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrzydełka natrzeć przyprawami i olejem, odstawić na godzinę do lodówki.
  • Chipsy pokruszyć i obtoczyć w nich dokładnie skrzydełka.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim skrzydełka.
  • NA wierzch położyć cienkie plasterki masła lub margaryny.
  • Piec 40 min. w 220 st. C.