Skrzydełka z kurczaka w panierce z chipsów
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Bardzo proste w przygotowaniu danie z kurczaka. Skrzydełka panierowane w chipsach są aromatyczne i chrupiące, ale - nie oszukujmy się - niezbyt zdrowe. Ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg skrzydełek
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- suszona bazylia
- sól
- 200 g chipsów paprykowych
- 0,25 kostki masła lub margaryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skrzydełka natrzeć przyprawami i olejem, odstawić na godzinę do lodówki.
- Chipsy pokruszyć i obtoczyć w nich dokładnie skrzydełka.
- Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim skrzydełka.
- NA wierzch położyć cienkie plasterki masła lub margaryny.
- Piec 40 min. w 220 st. C.