Pierś z kurczaka panierowana w otrębach
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pierś z kurczaka panierowana w otrębach to kulinarny hit szefów kuchni na całym świecie. Wyglądem danie to nawiązuje do klasycznego schabowego, ale jego smak to już zupełnie inna bajka. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na filet z kurczaka w panierce z otrębów.
SKŁADNIKI
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 5 łyżek otrębów owsianych
- Ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone mięso pokrój w plastry. Muszą one być dość cienkie, aby szybko się usmażyły, a panierka, w której będą obtoczone nie przypaliła się.
- Natrzyj piersi wyciśniętym czosnkiem, posól, popieprz i wstaw na chwilę do lodówki.
- W jednej miseczce rozbełtaj jajko. Do drugiej wsyp otręby.
- Wyjmij mięso z lodówki. Panieruj kolejno w jajku i w otrębach, tak aby dokładnie pokryły mięso.
- Smaż krótko na patelni z dwóch stron, uważając, aby nie przypalić panierki.