Medaliony z karkówki wieprzowej panierowane w zieleninie
2022-05-08
łatwy
35 min
4
Medaliony z karkówki wieprzowej panierowane w zieleninie to super przepis na aromatyczne kotlety wieprzowe. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatka z pomidorów. Panierowane w zielenienie kotlety można usmażyć lub upiec na grillu. W tym drugim wypadku koniecznie użyj folii aluminiowej lub tacek, aby panierka się nie spaliła.
SKŁADNIKI
- 8 cienkich i niedużych plastrów karkówki
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki zmielonych orzechów
- 1 oęczek cienkiego szczypiorku
- 1 pęczek natki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- pieprz i sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso ugnieść dłonią, osuszyć, posolić i popieprzyć z obu stron.
- Pietruszkę i szczypiorek bardzo drobno posiekać.
- Jajka dokładnie roztrzepać, wymieszać z zieleniną, majerankiem i orzechami, przyprawić.
- Mięso dokładnie obtoczyć w tak przygotowanej panierce.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć na nim kotlety po 5 minut z każdej strony, na małym ogniu.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne