Medaliony z karkówki wieprzowej panierowane w zieleninie

Medaliony wieprzowe
Autor: Shutteratock Medaliony wieprzowe w panierce z dodatkiem siekanej zieleniny smakują wybornie.
łatwy
35 min
4

Medaliony z karkówki wieprzowej panierowane w zieleninie to super przepis na aromatyczne kotlety wieprzowe. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatka z pomidorów. Panierowane w zielenienie kotlety można usmażyć lub upiec na grillu. W tym drugim wypadku koniecznie użyj folii aluminiowej lub tacek, aby panierka się nie spaliła.

SKŁADNIKI

  • 8 cienkich i niedużych plastrów karkówki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych orzechów
  • 1 oęczek cienkiego szczypiorku
  • 1 pęczek natki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso ugnieść dłonią, osuszyć, posolić i popieprzyć z obu stron.
  • Pietruszkę i szczypiorek bardzo drobno posiekać.
  • Jajka dokładnie roztrzepać, wymieszać z zieleniną, majerankiem i orzechami, przyprawić.
  • Mięso dokładnie obtoczyć w tak przygotowanej panierce.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć na nim kotlety po 5 minut z każdej strony, na małym ogniu.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Galeria: Co zrobić z karkówki? 10 przepisów na karczek wieprzowy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej