Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką to bardzo łatwe do przygotowania danie, na dodatek zdrowsze, bo pieczone, a nie smażone. Piersi pod marchewkową pierzynką zachowują soczystość i zyskują na smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 podwójna duża pierś z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 2 czubate łyżki majonezu
- słodka papryka w proszku, pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek, umyć, osuszyć. Podzielić na mniejsze fileciki (podzieliłam na 6 mniejszych kotlecików) i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na nim kotleciki z kurczaka, a następnie na nich startą marchewkę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok 25-35 minut (do czasu, aż piersi w środku będą upieczone, a marchewka zmięknie). Smacznego!