Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką

2021-03-29
Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką
Autor: Shutterstock Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką przygotujesz w 15 minut
łatwy
20 min
4

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką to bardzo łatwe do przygotowania danie, na dodatek zdrowsze, bo pieczone, a nie smażone. Piersi pod marchewkową pierzynką zachowują soczystość i zyskują na smaku.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna duża pierś z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • słodka papryka w proszku, pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek, umyć, osuszyć. Podzielić na mniejsze fileciki (podzieliłam na 6 mniejszych kotlecików) i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na nim kotleciki z kurczaka, a następnie na nich startą marchewkę.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok 25-35 minut (do czasu, aż piersi w środku będą upieczone, a marchewka zmięknie). Smacznego!
  •