Kurczak w chrupiącej serowej panierce - pyszne filety drobiowe zapiekane w żółtym serze

Kurczak w chrupiącej serowej panierce
Autor: Shutterstock Kurczak w chrupiącej serowej panierce zachwyca smakiem i teksturą.
łatwy
25 min
4

Filety drobiowe zapiekane w żółtym serze to danie obiadowe, które u mnie w domu jest prawdziwym hitem wszechczasów. Wewnątrz delikatne i soczyste mięso z piersi kurczaka, skryte pod cudownie chrupką skorupką z podpieczonego żółtego sera. Znakomite połączenie, które smakuje każdemu. A do tego przygotowanie ich zajmuje kilka chwil. Najlepiej podać je z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i sałatką ze świeżych warzyw. 

Polecamy też:

Piersi kurczaka na obiad - 20 pysznych dań obiadowych z drobiowego filetu

Cztery obiady z jednego kurczaka, czyli gotujemy oszczędnie i sprytnie

Przepyszne fileciki z piersi kurczaka zapiekane ze świeżymi pomidorami i serem

Kurczak pieczony TOP 11: nowe, gorące przepisy na kurczaka pieczonego

 

SKŁADNIKI

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka mleka
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki siekanego drobnego szczypiorku
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Musztardę wymieszać z mlekiem, a w drugim naczyniu wymieszać ser z mąką i szczypiorem.
  • Kotleciki zanurzać w musztardzie i panierować w serze.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kawałki kurczaka.
  • Resztę musztardy i sera z mąką wymieszać razem i papką obłożyć wierzchy kotlecików.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 35 min. 
  • Gotowe kotleciki będą miały złotobrązowy kolor, a  po nakłuciu wypłynie z nich klarowny sos.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej