Kurczak w chrupiącej serowej panierce - pyszne filety drobiowe zapiekane w żółtym serze
Filety drobiowe zapiekane w żółtym serze to danie obiadowe, które u mnie w domu jest prawdziwym hitem wszechczasów. Wewnątrz delikatne i soczyste mięso z piersi kurczaka, skryte pod cudownie chrupką skorupką z podpieczonego żółtego sera. Znakomite połączenie, które smakuje każdemu. A do tego przygotowanie ich zajmuje kilka chwil. Najlepiej podać je z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i sałatką ze świeżych warzyw.
Polecamy też:
Piersi kurczaka na obiad - 20 pysznych dań obiadowych z drobiowego filetu
Cztery obiady z jednego kurczaka, czyli gotujemy oszczędnie i sprytnie
Przepyszne fileciki z piersi kurczaka zapiekane ze świeżymi pomidorami i serem
Kurczak pieczony TOP 11: nowe, gorące przepisy na kurczaka pieczonego
SKŁADNIKI
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka mleka
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki siekanego drobnego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Musztardę wymieszać z mlekiem, a w drugim naczyniu wymieszać ser z mąką i szczypiorem.
- Kotleciki zanurzać w musztardzie i panierować w serze.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kawałki kurczaka.
- Resztę musztardy i sera z mąką wymieszać razem i papką obłożyć wierzchy kotlecików.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 35 min.
- Gotowe kotleciki będą miały złotobrązowy kolor, a po nakłuciu wypłynie z nich klarowny sos.