Cztery obiady z jednego kurczaka, czyli gotujemy oszczędnie i sprytnie [PRZEPISY]

Cztery obiady z jednego kurczaka, czyli gotujemy oszczędnie i sprytnie [PRZEPISY]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Z jednej tuszki kurczaka można przygotować nawet 4 obiady.

Kurczaka najłatwiej jest po prostu upiec w całości – jednak tak przyrządzony wystarczy tylko na jeden obiad. Jeśli go podzielimy, można poszczególne części wykorzystać do przygotowania kilku dań. podpowiadamy, jak przygotować 4 obiady z jednego kurczaka.

Cztery obiady z 1 kurczaka - przygotowanie

Kup całego kurczaka. Musi być duży - co najmniej 1,5 kg. Następnie podziel go na części: odetnij skrzydełka, szyję i udka, korpus przetnij w poziomie na pół (oddzielając pierś i część grzbietową), odetnij filety z piersi od kostki. Poszczególne części będą twoją bazą do przyrządzenia obiadów. Na skrzydełkach, szyi, grzbiecie, kostce od piersi kurczaka możesz ugotować rosół, który będzie podstawą pożywnej zupy. Osobno przyrządzisz udka, a z filetów z piersi możesz zrobić chińszczyznę i szaszłyki.

Obiad 1: Krupnik 

Składniki:

  • skrzydełka, szyja, grzbiet, kostka od piersi kurczaka

  • pęczek włoszczyzny

  • szklanka mrożonego groszku

  • ½ szklanki perłowej kaszy jęczmiennej

  • 2 łyżki świeżego koperku

  • sól, pierz

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Części kurczaka zalej wodą w garnku, zagotuj, zbierz szumowiny.

  • Włoszczyznę oczyść, opłucz, pokrój w małe plasterki lub w kostkę, odłóż część natki pietruszki.

  • Warzywa, liść laurowy i ziele dołóż do garnka i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut.

  • Wyjmij mięso, obierz z kości. Odlej ok. ½ szklanki rosołu (do kolejnego obiadu).

  • Wsyp kaszę, gotuj jeszcze 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu.

  • Na 5 minut przed końcem gotowania dołóż mrożony groszek i mięso.

  • Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką i koperkiem.

Obiad 2: Udka po prowansalsku

Składniki:

  • 2 udka kurczaka

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • ½ szklanki rosołu

  • 1 łyżka masła

  • sól, pieprz  

  • opcjonalnie: łyżka śmietany, łyżeczka mąki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Udka kurczaka przekrój, oddzielając podudzia od bioderek.

  • Mięso natrzyj solą i roztartym czosnkiem, posyp ziołami, odłóż do lodówki na minimum godzinę (można też na noc).

  • W rondlu rozgrzej oliwę, włóż mięso, obsmaż na ostrym ogniu ze wszystkich stron.

  • Podlej rosołem i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.

  • Pod koniec gotowania dodaj masło.

  • Sos możesz ewentualnie zaprawić mąką i śmietaną.

  • Podawaj z ziemniakami i surówką.

Obiad 3: Kurczak po chińsku

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka

  • 1 marchewka

  • 1 strąk czerwonej papryki

  • 1 mały por

  • 1 ząbek czosnku

  • sos sojowy

  • 1 mała puszka kukurydzy

  • przyprawa do dań po chińsku

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, włóż do miski, przypraw sosem sojowym i przetartym czosnkiem.

  • Marchew oskrob i pokrój w słupki. Paprykę przekrój, oczyść z pestek, pokrój w paseczki. Por oczyść, pokrój w cienkie półplasterki. Kukurydzę osącz z zalewy.

  • W woku rozgrzej olej, na gorącym tłuszczu obsmaż mięso. Dołóż marchew, paprykę i por, posyp przyprawą do chińszczyzny, przesmaż całość ok. 5 minut.

  • Pod koniec wsyp kukurydzę. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.

Obiad 4: Kolorowe szaszłyki

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka

  • 2 cebule

  • 1 cukinia

  • 1 strąk papryki

  • przyprawa do kurczaka lub do grilla

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Mięso włóż do miski, wymieszaj z łyżeczką przyprawy. \

  • Cebule obierz, pokrój w piórka. Cukinię opłucz, odetnij końce, pokrój w grube półplasterki. Paprykę rozkrój, oczyść, pokrój na kawałki.

  • Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian kawałki warzyw i mięsa. Szaszłyki posmaruj olejem.

  • Upiecz na grillu (na tackach do grillowania) albo obsmaż na patelni grillowej i dopiecz ok. 10 minut w piekarniku w temp. 180 st. C.

  • Podawaj z bagietką lub na ryżu.

Ocena: 4
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.