Kurczak w kokosowym płaszczyku - przysmak, wobec którego nikt nie przejdzie obojętnie.
2022-05-03
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Kurczak w kokosowym płaszczyku to danie, które zawsze się sprawdza. Dzieciaki za nim przepadają - mięso jest miękkie w środku i delikatne, ale ma chrupiącą, kokosową skórkę. A dorośli tez chętnie zjadają czasem coś lżejszego w niedzielę niż tradycyjny schabowy. Do kurczaka zwykle podaję ugotowany na sypko ryż jaśminowy i surówkę azjatycką z białej kapusty - słodko-kwaśną, jak z wietnamskiej budki.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka curry
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- olej
- 2 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso osuszyć i przekroić w wzdłuż na 2 kotlety, oprószyć solą, curry i mąką, zwinąć w rulon.
- Jajka rozkłócić w miseczce, do drugiej miseczki wsypać wiórki.
- Kawałki mięsa maczać w jajku i panierować w wiórkach kokosowych.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ok 8-10 min. Odsączyć na ręczniku papierowy,
- Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką azjatycką.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.