Surówka z kapusty, jak w chińskim barze [przepis klasyczny]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Surówki u "Chińczyka", a właściwie u "Wietnamczyka" nieco się różnią smakiem od typowej polskiej surówki z kapusty. Niemniej są one specjalnie robione pod nasze gusta. Dlatego tak nam smakują. Typowa surówka z "Chińczyka" jest słodko-kwaśna i lekko pikantna. Sprawdź jak się ją robi.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- 1 zgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie)
- Sos:
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki octu winnego lub ryżowego
- 3 łyżki oleju
- 3-4 łyżeczki cukru
- szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
- kawałek wg uznania skrojonej świeżej papryczki chili lub 2 łyżki chińskiego sosu chili
- sól i pieprz
- Do posypania:
- 2 łyżki prażonych, posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wypłukać, osuszyć i poszatkować. Posolić.
- Obraną marchew i zetrzeć na tarce o grubych okach. Wymieszać razem z kapustą. Odlać sok.
- Sos: wszystkie składniki wymieszać, dodać do surówki i dobrze ją wymieszać i ugnieść. Odstawić do lodówki, żeby się 'przegryzła”.
- Podawać posypaną posiekanymi orzeszkami ziemnymi.