Surówka z kapusty, jak w chińskim barze [przepis klasyczny]

2021-03-29
Doa
Surówka z kapusty, jak w chińskim barze [klasyczny przepis]
Autor: Shutterstock Surówka z kapusty, jak w chińskim barze [przepis klasyczny]
łatwy
15 min
4

Surówki u "Chińczyka", a właściwie u "Wietnamczyka" nieco się różnią smakiem od typowej polskiej surówki z kapusty. Niemniej są one specjalnie robione pod nasze gusta. Dlatego tak nam smakują. Typowa surówka z "Chińczyka" jest słodko-kwaśna i lekko pikantna. Sprawdź jak się ją robi.

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • Sos:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki octu winnego lub ryżowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
  • kawałek wg uznania skrojonej świeżej papryczki chili lub 2 łyżki chińskiego sosu chili
  • sól i pieprz
  • Do posypania:
  • 2 łyżki prażonych, posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wypłukać, osuszyć i poszatkować. Posolić.
  • Obraną marchew i zetrzeć na tarce o grubych okach. Wymieszać razem z kapustą. Odlać sok.
  • Sos: wszystkie składniki wymieszać, dodać do surówki i dobrze ją wymieszać i ugnieść. Odstawić do lodówki, żeby się 'przegryzła”.  
  • Podawać posypaną posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Doa