Kotlety rybne w płatkach kukurydzianych - mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz
2022-03-04
łatwy
40 min
4
Kotlety rybne w płatkach kukurydzianych to fajna alternatywa dla popularnej ryby w panierce. Przyjemnie miękkie i aromatyczne wnętrze skrywa się pod chrupiącą, wyrazistą i lekko pikantną panierką z płatków kukurydzianych i parmezanu. Idealne do ryżu i zielonej sałatki.
SKŁADNIKI
- 700 g filetów rybnych
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta granulowanego czosnku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki kukurydziane pokruszyć - najwygodniej jest przesypać je do strunowego woreczka, zamknąć i rozwałkować.
- Pokruszone płatki wymieszać z parmezanem, papryką i granulowanym czosnkiem, tworząc aromatyczną i chrupiąca panierkę.
- Natkę pietruszki włożyć do malaksera/blendera razem z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i pieprzem, zmiksować na gładko.
- Rybę pokroić na nieduże kawałki i dodać do malaksera, ponownie zmiksować.
- Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w przygotowanej wcześniej panierce, smażyć na rozgrzanym głębokim oleju na rumiano.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?