Kotlety rybne w płatkach kukurydzianych - mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz

Kotlety rybne w płatkach kukurydzianych
Autor: Shutterstock Kotlety rybne w płatkach kukurydzianych sa chrupiące i lekko pikantne.
łatwy
40 min
4

Kotlety rybne w płatkach kukurydzianych to fajna alternatywa dla popularnej ryby w panierce. Przyjemnie miękkie i aromatyczne wnętrze skrywa się pod chrupiącą, wyrazistą i lekko pikantną panierką z płatków kukurydzianych i parmezanu. Idealne do ryżu i zielonej sałatki.

SKŁADNIKI

  • 700 g filetów rybnych
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta granulowanego czosnku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • olej do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki kukurydziane pokruszyć - najwygodniej jest przesypać je do strunowego woreczka, zamknąć i rozwałkować.
  • Pokruszone płatki wymieszać z parmezanem, papryką i granulowanym czosnkiem, tworząc aromatyczną i chrupiąca panierkę.
  • Natkę pietruszki włożyć do malaksera/blendera razem z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i pieprzem, zmiksować na gładko.
  • Rybę pokroić na nieduże kawałki i dodać do malaksera, ponownie zmiksować.
  • Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w przygotowanej wcześniej panierce, smażyć na rozgrzanym głębokim oleju na rumiano.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Galeria: 9 pomysłów na bezmięsne kotlety - idealne na piątek i post

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej