Klopsiki w orzechowej panierce – pyszna przekąska na ostro. Kluczem jest dip

Klopsiki
Autor: Shutterstock Klopsiki w orzechowej panierce są dobre i na ciepło, i na zimno
łatwy
45 min
10

Klopsiki – kulki mięsne – świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach. To taka przekąska akurat na jeden kęs. Są dobre na ciepło i na zimno, a ich dopełnieniem jest czosnkowo-jogurtowy dip.

Mięso wieprzowe i wołowe można zastąpić bardziej dietetycznym z indyka. A może zrobić na imprezę jedną i drugą wersję? Przepis na przebojowe klopsiki z pieczarkami znajdziesz tutaj.

SKŁADNIKI

  • ok. 0,3 kg łopatki wieprzowej
  • ok. 0,3 kg łaty wołowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula ze szczypiorkiem
  • czerstwa bułka
  • wywar mięsny lub warzywny/ ciepła woda
  • 1 papryczka chilli
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona słodka papryka, majeranek, cząber
  • ok. 200 g orzechów włoskich (można zastąpić ziarnami sezamu)
  • tłuszcz do smażenia (smalec gęsi albo olej rzepakowy)
  • Sos jogurtowy:
  • jogurt typu greckiego
  • pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, ostra papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namoczyć bułkę w ciepłym wywarze, jeśli go brak – w ciepłej wodzie.
  • Zemleć mięso z bułką.
  • Posiekać papryczkę, cebulę, szczypior. Dodać do mięsa.
  • Do całości dodać jajko, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wyrobić masę mięsną. Jeśli będzie mało zwarta, dodać trochę bułki tartej.
  • Formować kulki (2,5–3 cm) – w sam raz na jeden kęs. Panierować w drobno posiekanych orzechach włoskich.
  • Przygotować sos: do jogurtu dodać posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
  • Smażyć w głębokim oleju. Usmażone kulki osączać i przekładać do naczynia żaroodpornego.
  • Gotową porcję klopsików wstawić do nagrzanego do 180–200ºC piekarnika. Piec bez przykrycia. Dzięki temu potrawa będzie lżejsza, a tłuszcz osiądzie na dnie naczynia.
  • Podawać ze schłodzonym sosem jogurtowo-czosnkowym.
Beszamel: Jogurt naturalny
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej