Klopsiki w orzechowej panierce – pyszna przekąska na ostro. Kluczem jest dip
2022-06-24
łatwy
45 min
10
Klopsiki – kulki mięsne – świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach. To taka przekąska akurat na jeden kęs. Są dobre na ciepło i na zimno, a ich dopełnieniem jest czosnkowo-jogurtowy dip.
Mięso wieprzowe i wołowe można zastąpić bardziej dietetycznym z indyka. A może zrobić na imprezę jedną i drugą wersję? Przepis na przebojowe klopsiki z pieczarkami znajdziesz tutaj.
SKŁADNIKI
- ok. 0,3 kg łopatki wieprzowej
- ok. 0,3 kg łaty wołowej
- 1 jajko
- 1 cebula ze szczypiorkiem
- czerstwa bułka
- wywar mięsny lub warzywny/ ciepła woda
- 1 papryczka chilli
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona słodka papryka, majeranek, cząber
- ok. 200 g orzechów włoskich (można zastąpić ziarnami sezamu)
- tłuszcz do smażenia (smalec gęsi albo olej rzepakowy)
- Sos jogurtowy:
- jogurt typu greckiego
- pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
- sól, ostra papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namoczyć bułkę w ciepłym wywarze, jeśli go brak – w ciepłej wodzie.
- Zemleć mięso z bułką.
- Posiekać papryczkę, cebulę, szczypior. Dodać do mięsa.
- Do całości dodać jajko, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wyrobić masę mięsną. Jeśli będzie mało zwarta, dodać trochę bułki tartej.
- Formować kulki (2,5–3 cm) – w sam raz na jeden kęs. Panierować w drobno posiekanych orzechach włoskich.
- Przygotować sos: do jogurtu dodać posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
- Smażyć w głębokim oleju. Usmażone kulki osączać i przekładać do naczynia żaroodpornego.
- Gotową porcję klopsików wstawić do nagrzanego do 180–200ºC piekarnika. Piec bez przykrycia. Dzięki temu potrawa będzie lżejsza, a tłuszcz osiądzie na dnie naczynia.
- Podawać ze schłodzonym sosem jogurtowo-czosnkowym.
Beszamel: Jogurt naturalny