Mięciutkie i soczyste pałeczki z kurczaka duszone w sosie musztardowym

Pałki w sosie musztardowym
Autor: Shutterstock Pałki w sosie musztardowym to pyszne danie na codzienny obiad.
łatwy
35 min
4

Pałki z kurczaka uduszone w aromatycznym i wyrazistym sosie musztardowym zdobędą wasze podniebienia już po pierwszym kęsie. Są bardzo smaczne, intensywne w smaku, miękkie i bardzo soczyste. Najlepiej smakują podane z ryżem i surówką z marchewki.

SKŁADNIKI

  • 8 pałek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • odrobina tabasco lub ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać, dodać do bulionu razem z  musztardą i tabasco.
  • Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i ziłami prowansalskimi.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć na niej kurczaka ze wszystkich stron.
  • Następnie polać bulionem z musztardą i przyprawami, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 20 min.
  • po tym czasie mięso wyjąć, a sos podgrzewać jeszcze kilka minut, aby nieco zgęstniał.
  • Kurczaka podawać polanego sosem. Świetnie smakuje z ryżem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej