Mięciutkie i soczyste pałeczki z kurczaka duszone w sosie musztardowym
2021-12-02
łatwy
35 min
4
Pałki z kurczaka uduszone w aromatycznym i wyrazistym sosie musztardowym zdobędą wasze podniebienia już po pierwszym kęsie. Są bardzo smaczne, intensywne w smaku, miękkie i bardzo soczyste. Najlepiej smakują podane z ryżem i surówką z marchewki.
SKŁADNIKI
- 8 pałek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki musztardy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- odrobina tabasco lub ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać, dodać do bulionu razem z musztardą i tabasco.
- Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem i ziłami prowansalskimi.
- Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć na niej kurczaka ze wszystkich stron.
- Następnie polać bulionem z musztardą i przyprawami, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 20 min.
- po tym czasie mięso wyjąć, a sos podgrzewać jeszcze kilka minut, aby nieco zgęstniał.
- Kurczaka podawać polanego sosem. Świetnie smakuje z ryżem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne