Przebojowe klopsiki z indyka z pieczarkami – hit każdej imprezy i obiadu

Klopsiki
Autor: Shutterstock Klopsiki z mięsa z indyka z pieczarkami
łatwy
60 min
10

Są dobre na ciepło i na zimno. Dzięki temu, że są z mięsa z indyka, a nie z wieprzowiny i wołowiny, są bardziej dietetyczne. Ich niewielkie rozmiary – takie na jeden kęs – sprawiają zaś, że każdy po nie chętnie sięga. Te klopsiki to przebój każdej imprezy.

Dzięki temu, że klopsiki najpierw obsmażamy na tzw. szybkim ogniu (duży płomień i krótkie smażenie), a później zapiekamy w piekarniku, nasze mięsne kulki nie są tłuste, bo tłuszcz zostaje na dnie naczynia żaroodpornego. Jeśli coś nam z nich zostanie, możemy je zamarynować – polecam marynatę z octu piwnego, który wyjątkowo pasuje do mięsa.

SKŁADNIKI

  • 0,7 kg udźca z indyka
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 25 dkg pieczarek
  • wywar mięsny (albo pozostały nam sos)
  • czerstwa bułka
  • cebula
  • czosnek
  • po łyżce natki pietruszki i szczypioru
  • jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, tymianek
  • bułka tarta
  • olej do smażenia – najlepiej smalec gęsi lub masło klarowane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namaczamy czerstwą bułkę w gorącym wywarze. Gdy zmięknie, mielimy z mięsem. A wiecie, że wiele piekarni pod koniec dnia sprzedaje bułki po niższej cenie jako już czerstwe?
  • Doprawiamy mięso solą (pamiętajmy, że wywar również oddaje swój smak), świeżo mielonym pieprzem, odrobiną ostrej papryki i suszonym tymiankiem, który rozgniatamy w dłoni, aby oddał jeszcze więcej aromatu. Dodajemy też wyciśnięty przez praskę czosnek.
  • Kroimy cebulę w kostkę i krótko podsmażamy.
  • Pieczarki kroimy w grubszą kostkę.
  • Siekamy szczypior i natkę pietruszki. Dodajemy do mięsa.
  • Dodajemy jajko. Wyrabiamy masę mięsną.
  • Dokładamy cebulę i pieczarki. Ponownie wyrabiamy masę.
  • Nabieramy łyżeczką mięso i kulamy klopsiki (średnica ok. 3–4 cm), obtaczając je w bułce tartej.
  • Obsmażamy klopsiki na rumiano na głębokim (⅓–½ wysokości klopsa) i szybkim tłuszczu – dzięki temu klopsiki pozostaną soczyste. Każdą mięsną kulkę przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej na dwa, żeby nie było zbyt kopiasto).
  • Komplet wstawiamy do nagrzanego do ok. 180–200ºC piekarnika z termoobiegiem na ok. 15–20 minut.
  • Po zapieczeniu przekładamy klopsiki na talerz przybrany sałatą.
  • Na dnie naczynia pozostanie po klopsikach tłuszcz, który możemy potraktować jako bazę do sosu, jeśli będzie nam potrzebny.
  • Jeśli zostanie nam jakaś partia klopsików, to możemy je zamarynować w zalewie z octu piwnego.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej